GrădinăLegumicultură

Ghid complet privind răsadurile de legume, pentru grădinarii începători. Care sunt principalele probleme ce pot apărea

Prima jumătate a lunii februarie reprezintă și punctul de start al producerii răsadurilor de legume pentru micii grădinari, care se implică direct în întregul ciclu de producție, de la semințe la produsul agricol final.

Astfel, dacă ați fost dezamăgiți în anii trecuți de calitatea răsadurilor cumpărate și de prețul acestora, această perioadă este potrivită pentru a vă cultiva propriile răsaduri de legume.

Pentru grădinarii care au în posesie sere/solarii neîncălzite, dotate cu folie profesională, producerea răsadurilor are următorul calendar:

  • Semănarea semințelor: 1-15 februarie
  • Repicare: 25 februarie – 5 martie
  • Plantare: 25 martie – 5 aprilie

În contextul acestui proces, în special începătorii se confruntă cu diferite probleme, cele mai comune fiind legate de căderea plăntuțelor sau alungirea acestora.

Căderea plăntuțelor 



Grădinarii începători pot experimenta situații neplăcute în care semințele germinează, răsadurile încep să crească frumos, dar la un moment dat se culcă la pământ.

Căderea plăntuțelor se datorează unei ciuperci și provoacă putrezirea plăntuțelor de răsad, explică inginer agronom Adriana Cornaciu.

Apare de la colet (zona dintre rădăcină și tulpină) spre rădăcină și spre tulpină.

Odată instalată, boala plăntuțele atacate sunt distruse, ele sunt verzi dar rădăcina și o zona din colet și tulpina este putrezită și macerată.

Plăntuțele se culcă sau se prăbușesc pe pământ.

Mai multe detalii și soluții pentru această problemă găsiți aici.

Alungirea răsadurilor de legume



În același context, există situații în care răsadurile cresc mai mult în înălțime decât este cazul, iar frunzele sunt mai rare decât în mod normal.

Răsadurile de legume se pot alungi din mai multe motive, printre care se numără:

  1. Lumina insuficientă: Dacă răsadurile nu primesc suficientă lumină, acestea vor încerca să se extindă pentru a ajunge la lumina de care au nevoie. Aceasta este, de altfel, principalul motiv pentru care se alungesc răsadurile. În acest caz, puteți muta răsadurile într-un loc mai luminos sau puteți folosi lămpi de creștere pentru plante pentru a asigura o cantitate adecvată de lumină.
  2. Supraîncălzire: Dacă răsadurile sunt păstrate într-un mediu prea cald, acestea se pot alungi. Este important să mențineți o temperatură potrivită pentru răsadurile dvs. și să evitați expunerea acestora la temperaturi ridicate. De exemplu, pentru roșii, specialiștii de la Marcoser din localitatea Matca, jud. Galați, menționează 16-20°C pe timpul nopții si de 22-26°C în timpul zilei și recomandă această alternanță pentru obținerea unui răsad de calitate.
  3. Solul compact – Solul prea compact poate împiedica răsadurile să se dezvolte corespunzător și poate duce la o tulpină subțire și fragilă.
  4. Udare excesivă: Dacă răsadurile sunt udate prea mult din exces de zel, acestea pot începe să se alungească. Asigurați-vă că pământul este bine drenat și nu udați răsadurile decât atunci când solul este uscat la atingere.

Atacuri de dăunători

Afidele, tripsurile, păduchii, sau alte insecte pot afecta răsadurile. Este important să se monitorizeze cu atenție plantele și să se ia măsuri preventive sau curative în caz de infestare.

Coropișnița (Gryllotalpa Gryllotalpa)

Produce pagube mari în sere, solarii, răsadnițe și pe câmp la o gamă largă de culturi de legume: tomate, ardei, vinete, conopidă, morcovi, salată, varză, spanac etc.

Trăiește și atacă în sol iar la suprafață se văd urmările și anume:

  • plante ofilite cărora le-au fost roase rădăcinile.
  • răsadurile abia plantate retezate la nivelul coletului.
  • în răsadnițe mănâncă semințele și rămâne locul gol fară plante răsărite.
  • răsaduri dislocate din cauza galeriilor pe care le sapă în sol.

Viermii Sârmă (Agriotes spp).

Viermele sârmă este un dăunător polifag deosebit de periculos întrucât atacă și distruge: semințele abia germinate, plăntuțele tinere, răsadurile, plantele și rădăcinile tuberizate.

Cum gestionăm problemele legate de răsaduri. Tratamente și soluții

pret rasad

Alte probleme ce pot apărea la răsaduri

Boli fungice: Răsadurile sunt susceptibile la diverse boli fungice precum putregaiul, mucegaiul alb sau brun, care pot apărea în condiții de umiditate ridicată și temperaturi moderate. Este important să se păstreze mediul în jurul răsadurilor curat și să se evite umezeala excesivă.

Boli bacteriene: Anumite bacterii pot afecta răsadurile, provocând pete pe frunze sau alte simptome. O igienă bună, utilizarea unui substrat steril și evitarea apei stagnante pot contribui la prevenirea acestor infecții.

Probleme cu lumina și apa: Răsadurile pot suferi dacă nu primesc suficientă lumină sau dacă lumina este prea intensă. Asigurați-vă că dispun de iluminare adecvată în primele stadii de dezvoltare, iar apoi să se facă o tranziție treptată la lumina naturală.

Totodată, atât excesul, cât și lipsa apei pot cauza probleme la răsaduri. Este important să mențineți un echilibru adecvat de udare și să evitați stagnarea apei în substrat.

Probleme cu nutrienții: Deficiențele sau excesele de nutrienți pot afecta răsadurile. Asigurați-vă că utilizați un sol bogat în substanțe nutritive și monitorizați nivelurile de fertilizare.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *