Grădină

Ghid Practic: Cum poți deveni producător agricol BIO. Cum se face și cât durează conversia la grădinăritul organic

Cu sprijin din partea organismelor Uniunii Europene și a instituțiilor statului român, grădinăritul ecologic câștigă teren pas cu pas, în contextul unei piețe aglomerate cu fructe și legume, tratate chimic cu diferite substanțe.

Iar dacă micii grădinari ce cultivă terenurile pentru consum propriu aplică deja metode organice, cu mai mult sau mai puțin succes, în prezent bătălia se duce pentru a face mai mult loc produselor certificate Bio în rafturile hypermarketurilor.

Ce sunt grădinile ecologice

Grădinile ecologice sunt create și exploatate folosind metode organice, cum ar fi compostarea, mulcirea și utilizarea de pesticide naturale.

„Agricultura ecologică” este un termen similar cu,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică”.

Cum poate fi obținută certificarea de producător în regim Bio

Dacă vă aflați în postura în care doriți să vă certificați ca producător de fructe și legume în regim ecologic trebuie să știți câteva detalii legate de aceasta.

Astfel, toți producătorii, prelucrătorii sau comercianții care doresc să își comercializeze marfa produsă sub titulatura de produs ecologic trebuie să se înregistreze la o agenție sau un organism de control.

Astfel, înainte de a-şi începe activitatea, au obligația de a-și înregistra activitatea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin depunerea la Direcțiile Agricole Județene a documentației, ce cuprinde:

  • fișele de înregistrare
  • contractul încheiat între operator şi organismul de inspecţie şi certificare menţionat în fişa de înregistrare și
  • declaraţia pe propria răspundere pentru deţinerea documentelor necesare înscrierii în agricultura ecologică.

În același context, agricultorii se pot informa cu privire la programele de sprijin financiar active în perioada următoare.

Instituțiile de stat au responsabilitatea de a verifica dacă operatorul acționează în conformitate cu normele privind producția ecologică, aspect ce implică inspecții anuale și un set de controale pentru clarificări legate de respectarea normativelor.

STUDIU Despre cenușă și beneficiile utilizării în agricultură, ca îngrășământ natural și fungicid

Cum se face și cât durează conversia la agricultura organică

Orice fermă care dorește să producă organic trebuie să fie supusă unui proces cunoscut sub numele de „conversie”, moment din care nu se mai acceptă folosirea de substanțe chimice.

Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic”, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani.

În această perioadă, trebuie utilizate doar metode de producție ecologice, însă produsul rezultat nu poate fi vândut ca organic.

Toate plantele cultivate în perioada de conversie trebuie să provină din semințe organice.

Perioada de conversie poate fi mai dificilă pentru fermele ecologice. Metodele organice duc adesea la randamente mai mici, dar în același timp, alimentele produse în perioada de conversie nu pot obține același preț premium.

Sprijin financiar pentru agricultorii ecologici

Din acest motiv, organismele Uniunii Europene oferă diverse măsuri de sprijin pentru a ajuta producătorii ecologici să înceapă acest proces, care va conduce la posibilitata de a comercializa cu eticheta autorizată:

Sprijinul financiar al UE poate fi atât pentru conversia în agricultură ecologică, cât și pentru menținerea statutului organic.

Aceasta este o recunoaștere a rolului pe care agricultura ecologică îl are în diferitele priorități de dezvoltare rurală și a potențialelor beneficii sociale care pot proveni din metodele de producție ecologice.

Normele Uniunii Europene în materie de agricultură ecologică se referă la produsele agricole care acoperă toate etapele procesului de producție, de la semințe până la alimentele prelucrate finale.

Obiectivele agriculturii ecologice

Pe site-ul oficial al Uniunii Europene agricultura ecologică este definită ca fiind o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale.

Prin urmare, ea are un impact limitat asupra mediului, pentru că încurajează:

  • utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor naturale;
  • păstrarea biodiversității;
  • conservarea echilibrelor ecologice regionale;
  • creșterea fertilității solului;
  • menținerea calității apei.

Despre agricultura ecologică. România, pe locul 4 în Uniunea Europeană

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *