Viticultură

Ghid Practic. Cum protejăm strugurii împotriva viespilor. Metode preventive, de protecție activă și combinate

Viespile sunt o problemă comună pentru cultivatorii de struguri, deoarece vă pot distruge recolta în câteva zile.

Există mai multe metode pentru a proteja strugurii împotriva viespilor, dintre care unele sunt mai eficiente decât altele.

Metode preventive

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a descuraja viespile să atace strugurii, chiar înainte ca aceștia să se coacă.

Acestea includ:

  • Plantați plante care resping viespile. Există o serie de plante care au proprietăți repelente împotriva viespilor, cum ar fi menta, rozmarinul și lavanda.
  • Pulverizați plantele cu un insecticid natural. Există o serie de insecticide naturale care pot fi folosite pentru a descuraja viespile, cum ar fi oțetul, piperul negru sau ceapa.
  • Păstrați zona curată și fără resturi de fructe sau legume. Viespile sunt atrase de mirosul de fructe fermentate, așa că este important să îndepărtați orice resturi care ar putea atrage aceste insecte.

Metode de protecție activă

Dacă viespile au deja început să atace strugurii, există câteva metode de protecție activă pe care le puteți folosi. Acestea includ:

  • Plasa anti-păsări și viespi. Aceasta este cea mai eficientă metodă de protecție, deoarece împiedică complet accesul viespilor la struguri. Plasa este disponibilă în diferite dimensiuni și culori, astfel încât să puteți găsi una care să se potrivească nevoilor dvs. De asemenea, pentru suprafețe mici puteți folosi săculeți de tip monofilament, pe care îi găsiți la un preț de aprox. 1 leu/bucată (vezi foto: sursa Facebook).
  • Sperietoare de viespi. Sperietoarele de viespi sunt o modalitate de a descuraja viespile să se apropie de struguri. Există pe piață o serie de sperietoare disponibile, inclusiv cu sunet și impulsuri luminoase.
  • Utilizați capcane pentru viespi: Puteți cumpăra sau construi capcane pentru viespi care atrag și capturează viespile. Acestea pot fi plasate în jurul zonelor cu struguri sau în apropierea vițelor. Asigurați-vă că goliti periodic capcanele pentru a le menține eficiente.

Cum scăpăm de viespi și muște, fără să afectăm albinele

Metode combinate

Pentru a obține cea mai bună protecție, este recomandat să folosiți o combinație de metode preventive și active. De exemplu, puteți folosi o plasă anti-păsări și viespi împreună cu o capcană pentru viespi pentru a vă asigura că strugurii dvs. sunt în siguranță.

Iată câteva sfaturi suplimentare pentru protejarea strugurilor împotriva viespilor:

  • Puneți plasa anti-păsări și viespi în timp util. Este recomandat să puneți plasa înainte ca strugurii să înceapă să se coacă, pentru a împiedica viespile să ajungă la ei.
  • Verificați plasa periodic. Plasa poate fi deteriorată de vânt, ploaie sau de viespi însele. Verificați-o periodic pentru a vă asigura că este intactă.
  • Recoltați strugurii la timp: Strugurii prea copți sau lăsați prea mult timp în vie pot atrage viespile. Recoltați strugurii la momentul potrivit, când sunt bine copti.
  • Consultați un specialist în gestionarea dăunătorilor: Dacă aveți o infestație serioasă de viespi în zona viței de vie, ar putea fi necesar să apelați la un specialist în gestionarea dăunătorilor pentru a vă ajuta să rezolvați problema.

Amintiți-vă că este important să utilizați metode de prevenire a viespilor care nu dăunează mediului înconjurător și să respectați regulamentele locale cu privire la gestionarea dăunătorilor.

 

Plasa de umbrire pe solar. Densitate recomandată. Utilitate în cazuri de urgență

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *