GrădinăPomicultură

GHID UTIL Cum recunoaștem ramurile de rod la pomii fructiferi

Atunci când facem tăierile, obligatorii pentru dezvoltare optimă și fructificare, este bine să cunoaștem care sunt ramurile de rod la pomii fructiferi, pentru normare și evitarea tăierilor prea drastice a acestora.

Pentru aceasta este suficient să studiați ghidul de mai jos și să identificați care sunt ramurile de rod, în funcție de soiul de pom fructifer la care aplicați tăierile.

Ramurile pomilor fructiferi se împart în:

 • ramuri de schelet (șarpante)
 • ramuri de semischelet (subșarpante)
 • ramuri de rod

Unghiul format între ramura de schelet și verticală se numește unghi de inserție care trebuie să aibă ca valori optime 45-60 grade, pentru a fructifica.Ramurile de rod provin din lăstari de vigoare slabă sau mijlocie.

Durata ramurilor de rod este de 2 ani la piersic (rodesc o singură dată), 3-5 ani la cais, 5-7 ani la prun și vișin, 10-14 ani la măr, păr, cireș.

Pe măsură înaintării în vârstă ramurile de rod pierd din potențialul lor biologic, produc fructe mai mici, de calitate slabă – de aceea se reîntineresc la 4-5 ani.

Mai multe ramuri de rod alcătuiesc formațiuni fructifere: vetre de rod (la măr și păr), buchete și ramuri mijlocii ramificate (la prun și la cais).

Cum se fac tăierile la pomi. 15 reguli simple, pentru începători. Ce ramuri se taie și ce se păstrează

Ramurile de rod la măr și păr

Muguri de rod la măr
 • ramuri de rod în devenire pinten– 1-3 cm lungime, un singur mugur în vârf
 • smicea– lungă de 10-25cm, numai cu muguri vegetativi
 • ramuri de rod propriu-zisețepușă– față de pinten are în vârf un mugure mixt (rezultă 5-6 flori și o rozetă de frunze)
 • nuielușă– față de smicea are în vârf un mugure mixt
 • mlădiță– față de nuielușă are 2-3 muguri micști spre vârf.

Ramurile de rod la gutui

ramurile de rod la gutui
Ramurile de rod la gutui

Gutuiul formează muguri micști din care crește un lăstar de 8-12 cm, care formează în vârf o floare. Odată cu formarea fructului vârful ramurii se îngroașă, iar ramura se numește măciulie.

Măciulia formează spre vârf 2-3 muguri micști, din care se vor forma alte măciulii. Aceste formațiuni sunt denumite coarne de melc.

Ramurile de rod la sâmburoase (drupacee)

La cireș și vișin:

cum se deosebeste rodul

 • pintenul – la pomii tineri-ramură în devenire ca la măr și păr
 • buchetul de mai – neramificat- are un ax de 1-3 cm pe care sunt prinși 4-7 muguri floriferi iar în vârf are un singur mugure vegetativ
 • ramura mijlocie – are lungime de 10-30 cm, uneori chiar mai mult. Mugurele terminal și încă 2-3 muguri din apropierea acestuia sunt vegetativi, iar cei de la mijloc și baza sunt floriferi.
 • ramura pleată – se întâlnește mai mult la vișin și mai rar la cireș. Este subțire (2-4mm) și lungă de10-60 cm. Are un singur mugure vegetativ în vârf și pe o lungime de 8-10 cm sub acesta numai muguri floriferi. Aceasta ramură se alungește an de an, baza îi rămâne degarnisită.

Ramurile de rod la prun și cais: • buchetul de mai – lung de 1-3 cm. În vârf un mugure vegetativ iar dedesubt grupuri de muguri.
 • ramura mijlocie – are 10-30 cm. În vârf un mugur vegetativ iar lateral grupuri de muguri, 2-3 muguri sau chiar mai mulți din care unii floriferi și alții vegetativi.

Ramurile de rod la piersic și migdal:

 • ramura buchet – 1-3cm lungime și 2-4 muguri floriferi lateral, un mugure vegetativ în vârf.
 • ramura salbă – este subțire de 2-3 mm și lungă de 10-12cm. Are muguri vegetativi în vârf iar în rest muguri floriferi. Are viață scurta (2-3 ani), dă fructe de slabă calitate.
 • ramura mixtă – este ramura de baza la piersic. Are lungimea de 20-70cm. La baza are 1-3 muguri vegetativi solitari că și în vârf. Pe lungimea mijlocie se găsesc grupuri de muguri vegetativi și floriferi.
 • ramura anticipată – se găsește la cais, prun, piersic, migdal și se formează în același an cu ramura-mamă și are dispunerea mugurilor că la ramura salbă sau mixtă în funcție de vigoarea lor. Înflorește mai târziu și pot asigura producții în anii cu înghețuri târzii de primăvara când restul florilor sunt distruse.

Ramurile de rod la nuc

La nuc pe ramuri scurte se formează 1-2 muguri micști terminali (cu flori femeiești) iar pe lateral sunt dispuși amenții (flori bărbătești).

Exista tipuri de nuc ce au muguri micști și pe lungimea ramurilor – cu „fructificare laterală”.

Resurse utile pentru pomi fructiferi:

Ghidul începătorului în pomicultură. Cum și când se fac tăierile, ce tratamente sunt obligatorii

Explicații de acum 72 de ani, legate de tăierile la pomii fructiferi

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *