Categories: Grădină

Cum se fac tăierile la pomii fructiferi

Specialiștii din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Teleorman au pus la dispoziția posesorilor de livezi o serie de sfaturi practice, referitoare la tăierile ce se efectuează la pomi.
Aceștia explică diferențele dintre ramurile de rod la pomii fructiferi, pentru normare și evitarea tăierilor prea drastice a acestora.

Ramurile de rod specifice pomilor fructiferi

Țepușa – ramura cu o lungime de 1 pana la 5 cm, muguri axilari vegetativi in varf, nedezvoltati;
Nuielușa – ramura lunga de 5-20 cm, in varful ei avem un mugur mixt, complet format, iar de-a lungul ei se gasesc muguri axilari vegetativi;
Ramura mijlocie – cu o lungime intre 20-40 cm, întâlnită la pomii proaspat intrati pe rod, tineri, cu durata lunga de viata (semn de productivitate mare), in varf intalnim un mugur mixt;
Ramura lungă – peste 40 cm lungime, intalnita la pomii intineriti sau la cei carora li s-au aplicat taieri drastice;
Mlădița – ramura de rod propriu-zisa de doi ani, formata din ramuri de rod anuale, pe ea formandu-se tepuse si muguri de rod ramificati;
Bursa de rod – ramura de rod scurta, de mai multi ani, pe ea se observa punctul de insertie al fructului si totodata se pot forma de-a lungul ei țepușe, smicele sau ramuri mijlocii.

MAR si PAR

Ramurile de un an care au crescut dupa taierea de regenerare a semischeletului nu se scurteaza.
Formatiunile de rod tinere, pintenii, tepusele,bursele,smicelele, nuielusele, nu se taie.
Mladitele se scurteaza uneori la 1-2 muguri de rod, atunci cand se impune o normare a rodului, vetrele de rod tinere nu se taie, ramificatiile de rod care au fructificat de mai multe ori se scurteaza prin taieri, deasura unei formatiuni apropiata de baza.

GUTUI

Ramurile anuale lungi care poarta muguri micsti se scurteaza cu 1/3 din lungime pentru a stimula formarea unor maciulii, viguroase, maciuliile slabe se elimina, iar cele viguroase raman intacte pentru a rodi. Formatiunile “ coarne de melc” se lasa intregi daca sunt rare si viguroase.

PRUN

Ramurile de rod scurte, buchet si buchet ramificat nu se taie. Ramurile mijlocii de un an nu se scurteaza prin taieri, dar pot fi eliminate daca sunt prea dese. Ramurile mijlocii si lungi in varsta de peste doi ani pot fi scurtate prin taieri cu scoul de a norma rodul si a stimula cresterea altor ramificatii tinere.

CAIS

Ramurile buchet la cais nu se taie, pentru ramurile mijlocii, ramurile lungi si cele anticipate se impune reinoirea lor permanenta prin taieri aplicate semischeletului.Vara in cursul lunii iulie se face o rarire a lastarilor, la 15-20 cm unul de altul cu eliminarea celor slabi si scurtarea lastarilor vigurosi, purtatori de lastari anticipati deasura a 3-4 lastari anticipati, mai dezoltati. In anii fara rod se fac taieri de reducere a scheletului cu 1 /4 din lungime si a semischeletului cu 1/ 3 – 1/ 2 pentru revigorarea vegetatiei si formarea de noi ramuri mijlocii, lungi si anticipate.

PIERSIC

Ramurile mixte sunt cele mai valoroase. Acestea se raresc la 20-30 cm una de alta.Se scurteaza daca sunt mai lungi de 60 cm la pomii tineri si 30-40 cm la pomii in plina rodire, iar cele care trebuiesc eliminate pot fi taiate in cepi ca ramuri tinere de inlocuire. In general ramurile care au rodit trebuie inlocuite cu altele tinere de un an crescute din muguri vegetativi de la baza ramurilor mixte sau lungi, o ramura mixta poate da 0,4-0,5 kg de fructe.

CIRES si VISIN

Ramurile buchet au o pondere mare la cires si visin. Ele pot evolua prin mugurii vegetativi, din varf in alte ramuri buchet iar uneori in ramuri mijlocii sau plete. Asupra ramurilor buchet nu se intervine cu taieri. La unele soiuri ramurile lungi trebuie scurtate la 70—cm pentru a obtine ramificarea la distante mai mici.
populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

View Comments

  • Gasesc aici sfaturi si indicatii pretioase, recomand ca fiind un site serios.

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago