Categories: GrădinăPomicultură

Ghidul începătorului în pomicultură. Cum și când se fac tăierile, ce tratamente sunt obligatorii

Dacă vă aflați în situația în care ați plantat pomi fructiferi, dar nu cunoașteți regulile de bază în ceea ce privește îngrijirea acestora, vă prezentăm în acest articol câteva noțiuni simple și utile.

Tăierile în verde și negru

Toaletarea și curățarea pomilor fructiferi se poate face pe tot parcursul anului, în afara perioadei de fructificare și a celei când afară sunt temperature negative.

Puteți efectua aceste tăieri singuri, fără a apela la un specialist, cu respectarea unor reguli de bază.


Tăieri în negru

În general, pentru început, este recomandat să efectuați tăierile în perioada în care pomii se află în repaus vegetativ (toamna târziu – primăvara, înainte de pornirea în vegetație).

Tăierea în verde

Tăierea în verde la pomii fructiferi este o operațiune care se efectuează în timpul verii, în perioada de vegetație.

Scopul acestei tăieri este de a regla creșterea pomilor, de a îmbunătăți fructificarea pentru anul viitor și de a preveni apariția bolilor și dăunătorilor.

Reguli de bază la tăieri

  1. Etaje și șarpante

Primul pas obligatoriu, înainte să faceți tăierile, este să priviți pomul și să anticipați dezvoltarea acestuia  pe etaje.

Curățarea va începe din partea de jos a pomului, unde ramurile (șarpantele) trebuie sa fie cele mai lungi, iar apoi se continuă către vârf descrescător, scurtând subșarpantele și celelalte creșteri, adică din ce în ce mai scurt către vârf.

Acest lucru este esențial, pentru a nu se umbri una pe cealaltă, pentru a avea un echilibru în coroana și pentru a nu avea ramuri concurente.

Ce sunt șarpantele și subșarpantele


Termenul „șarpantă” se referă la ramurile principale ale unui pom care se extind direct din trunchi și care susțin ramurile secundare. Aceste ramuri principale sunt esențiale pentru stabilitatea și structura copacului.

Subșarpantele sunt ramuri secundare sau ramificații care se dezvoltă din șarpantă. Ele sunt ramuri mai mici care cresc din ramurile principale și care susțin frunzele și fructele.

Subșarpantele contribuie la formarea coroanei pomului și la producerea recoltei.

  1. Regula 30%

Din coronamentul unui copac se elimină primăvara aproximativ 30% din crengi. Prima dată eliminați ramurile uscate sau rupte.

Dacă tăiați mai mult de 30%, pomul va produce lăstari în exces. Excepție face piersicul, unde se taie până la 60% din coroană, deoarece acesta rodește pe ramuri anuale.

  1. Cum se face tăierea

Cu excepția axului, toate ramurile trebuie tăiate după un mugur orientat în jos. Acesta are rolul de a tempera creșterea, dar va stimula, pe de altă parte, dezvoltarea ramurilor de rod. Direcția pe care o are ultimul mugure indică și direcția în care va crește ramura.

  1. Lăstari verticali

Se trece apoi la lăstarii verticali (perpendiculari pe sol), care au crescut în ultima vară. Aceștia pornesc de obicei din axul pomului sau direct de pe ramuri și trebuie tăiați chiar din punctul de inserție.

Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie, deoarece există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod.

Când sunt mai mulți lăstari la un loc se taie doar cei verticali.

Cei poziționați orizontal, spre exteriorul coroanei, se vor păstra, deoarece în anul următor vor purta cu siguranță rod

  1. Ramuri care duc în interior și concurente

Se elimină la inel (tăiere definitivă) toate ramurile ce se dezvolta spre interiorul pomului.

Păstrați doar ramurile deja orizontalizate, aplecate, de rod. Totodată, lăsați ce crește în unghi mai mare de 45 grade spre exterior, pe care le scurtați cu 1/3 cu mugurele spre exterior.

Totodată, tăiați ramurile care se ating între ele,  pe cele paralele și care cresc direct în sus (perpendiculare pe sol), întrucât acestea nu vor da rod.

  1. Scurtare. Tăiere prin transfer

Se vor scurta crengile prea lungi, respectând regula ca ultimul mugure să fie orientat în jos.

Totodată, este important să înțelegeți ce presupune tăierea prin transfer.


Concret, la tăiere transferul se face pe o ramură laterală, cu orientare orizontală (vezi în fotografia de mai jos cum a fost tăiat vârful).

  1. Eliminare în partea de sub prima șarpantă

Sub zona de pe trunchi de unde pleacă prima șarpantă se elimină tot.

Tăierile la pomii fructiferi. Cum se formează coroanele de tip vas

  1. Ramuri de rod

Ramurile de rod se lasă, în funcție de cât este de viguroasă ramura (maxim două pe ramuri subțiri). De asemenea, ramurile mici, mlădițele, nu se taie.

  1. Ce se păstrează

Lăstarii foarte scurți, care nu depășesc două palme, nu se taie. Există posibilitatea că aceștia să se transforme în ramuri de rod. De asemenea, nu se vor elimina ramurile care deschid coroana.

  1. Ramuri noi

Dacă în urma unor toaletări nereușite din trecut, observați zone din copac care nu au ramuri, se va face o crestare a scoarței cu ferăstrăul, deasupra unui mugure, la 1 cm. Acesta va opri seva pomului în această zonă și va impulsiona creșterea unei noi ramificații.

Secretele plantării corecte a pomilor fructiferi, explicate de specialiști

Cele mai importante 4 tratamente anuale, obligatorii la pomii fructiferi

Specialiștii în pomicultură recomandă un număr de 11 tratamente pe an.

Însă, dacă doriți să începeți treptat, din motive legate de timp, distanța față de locul unde sunt amplasați pomii sau dorința de a nu folosi prea multe substanțe chimice, este bine să luați în considerare cele mai importante tratamente din an.

Un prim tratament de toamnă-iarnă, făcut după recoltare și căderea frunzelor (în perioada octombrie – decembrie) constă în stropirea cu sulfat de cupru (piatră vânătă) 3%, prin îmbăiere. Acesta va ajuta pomii să evite boli precum ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic). Pomii sunt astfel protejați pe durata iernii de dăunătorii care iernează în scoarța copacilor sau în zona frunzelor căzute în jurul acestora.

Al doilea tratament care ar trebui să fie efectuat este în prima parte a lunii martie, în perioada cuprinsă între umflarea mugurilor și apariția butonului verde, respective roz sau alb. Tratamentul constă în aplicarea unui ulei horticol combinat cu un insecticid (de exemplu Midos Oil + Zebra, produse de Solarex). Tratamentul este important întrucât la apariția primelor semne de viață în interiorul pomilor aceste zone verzi vor fi primele vizate de către atacurile dăunătorilor, care ies din perioada de hibernare, precum păduchii țestoși, păduchele de San Jose, afide și acarieni, etc. Uleiul horticol ajută atât din punct de vedere al perioadei în care insecticidul este activ, prin formarea unei pelicule, cât și prin asfixia dăunătorilor.

Al treilea tratament, pe care specialiștii îl consideră foarte important, este în perioada de deschidere a florilor (aproximativ 25%), când ar trebui aplicat măcar un fungicid (precum Chorus sau o combinație de două fungicide + eventual un insecticid care să nu afecteze albinele). Tratamentul este important pentru prevenția unor boli precum ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Al patrulea tratament obligatoriu ar trebui să fie în perioada de formare a fructelor, pe care îl aplicăm într-o combinație de fungicide- insecticide-fertilizant, pentru ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinare (la piersic), antracnoza (la cais), moliile și viermele fructelor, defoliatoare, minatoare, păduchele de San Jose, acarieni, putregaiul cenușiu.

Dacă sesizați probleme în livadă este recomandat să măriți numărul tratamentelor, pentru ca problema să nu se accentueze.

Vezi aici schema completă de tratamente pentru pomii fructiferi și prețurile acestora.

Alte resurse legate de pomicultură

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago