Grădinăritul pe paturi înălțate, noua metodă de creștere a legumelor cu multiple avantaje. Care este ordinea straturilor

Cunoscut mai puțin în România, grădinăritul pe straturi înălțate, paturi ridicate sau ”raised bed” este folosit pe scară largă în alte țări.

Avantajele acestui sistem de grădinărit sunt legate de:

Posibilitatea de a produce legume sau flori în zonele cu sol mai puțin fertile prin folosirea unui substrat  îmbogățit cu nutrienți, care să ofere plantei tot ceea ce are nevoie pentru a crește și a produce recolte sănătoase.

Controlul buruienilor – în partea de jos a paturilor ridicate se folosesc bucăți de carton, ce elimină posibilitatea apariției acestora din pământ.

Drenaj îmbunătățit: Paturile înălțate ajută la îmbunătățirea drenajului, care este un factor cheie în asigurarea sănătății plantelor. În solurile cu drenaj deficitar, apa poate sta în rădăcinile plantelor și poate duce la putrezirea acestora. Prin ridicarea nivelului de sol, apa poate curge mai ușor prin stratul superior de sol, reducând riscul apariției bolilor și infecțiilor.

Poziția comodă în timpul lucrărilor agricole. Prin utilizarea acestui sistem nu veți mai fi nevoiți să lucrați în poziții incomode, ghemuit.

Creșterea productivității prin controlul mai simplu al eficienței culturilor și folosirea judicioasă a spațiului.

Designul mai plăcut față de culturile tradiționale. Cu puține cunoștințe tehnice puteți construi în regim propriu astfel de cutii din lemn sau alte materiale. Totodată, vă puteți folosi imaginația pentru a crea mici opere de artă pentru creșterea florilor, prin amplasarea succesivă, una peste alta, a mai multor astfel de cutii.

Protecție împotriva dăunătorilor: Grădinăritul pe paturi înălțate poate reduce riscul de atacuri de dăunători, precum melcii. Aceștia, dar și alte animale domestice, precum câinii, au mai puține șanse să ajungă la plantele tale.

Posibilitatea mai simplă de protejare a culturilor, prin amplasarea deasupra a unor arce cu folie de protecție.

Amplasare

În funcție de plantele pe care le veți amplasa în paturile înălțate puteți gândi locul acestora în zone cu mai mult soare sau semiumbră.

Vezi aici ce plante cresc în condiții de semiumbră

În același context, puteți opta pentru amplasarea acestora direct pe sol sau, pentru variante mai mici, cu picioare de susținere.

Ordinea straturilor (de jos în sus)

Pentru a construi un pat de grădină înălțat, straturile sunt adesea așezate în următorul mod:

Primul strat: Se așează direct pe pământ o barieră pentru buruieni din carton mai gros (se poate folosi și folie de plastic sau ziar). Aceasta separă patul de solul de dedesubt și prevene creșterea buruienilor. Poate fi așezată direct pe solul existent sau pe un strat de pietriș pentru a ajuta la drenaj.

Al doilea strat: Se adaugă un strat de materiale organice precum frunze uscate, crengi, rumeguș, resturi de bucătărie sau compost. Acestea se pot descompune treptat, eliberând nutrienți pentru plante.

 

Al treilea strat: Se adaugă un strat de sol amestecat cu compost, care va oferi nutrienții necesari plantelor pentru a crește. Acest strat ar trebui să fie de aproximativ 30-40 cm înălțime.

Al patrulea strat: Dacă dorești, poți adăuga un strat suplimentar de mulci pentru a ajuta la menținerea solului umed și la prevenirea apariției buruienilor.

Este important să te asiguri că stratul superior de sol este suficient de adânc pentru a permite dezvoltarea rădăcinilor plantelor și că există suficientă aprovizionare cu apă și nutrienți pentru a sprijini creșterea sănătoasă a plantelor.

Metoda ecologică germană HUGELKULTUR, pentru grădini cu rezultate excepționale

Foto: Facebook Raised Bed Gardening

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago