Grădină

Grădinăritul pentru începători – 10 sfaturi utile

Grădinaritul poate fi o activitate plăcută și plină de satisfacții. Ce poate fi mai frumos decât să mănânci alimente pe care le-ai crescut singur sau să servești cina pe o terasă înconjurată de parfumul plantelor parfumate pe care le-ai crescut?

Dacă te afli în stadiul în care doar plănuiești aceste activități și ți se pare complicat procesul de a trece de la idei la activități concrete, nu te îngrijora, suntem aici pentru a te ghida pas cu pas.

1. Cunoaște-ți grădina

Înainte de a începe, este o idee bună să vă ”împrieteniți” cu grădina. Verificați poziția acesteia – terenul  este orientat spre sud, est, vest sau spre nord? Să știi cum va încălzi soarele grădina ta în diferite momente ale zilei te va ajuta să te decizi pozițiile favorabile pentru plante. În acest punct studiați și copacii din zona de grădinărit și cum se mișcă umbra acestora, în funcție de mișcarea soarelui pe parcursul zilei. După ce ați stabilit aceste detalii importante, notați și rezervați zonele umbroase pentru plante care se pretează la acest acest tip de lumină solară.  De asemenea, este obligatoriu să știți ce tip de sol aveți, dacă este acid sau alcalin. Efectuarea unui test de sol vă va ajuta să vă cunoașteți solul și, prin urmare, ce plante puteți crește.

2. Planifică-ți grădina

Planificarea grădinii este un punct de plecare important în aventura agricolă. În acest fel, puteți stabili locurile de plantare, evitând situațiile în care vă lăsați ”purtați de val” și să ajungeți cu un amestec de plante care nu arată bine împreună și s-ar putea să nu se potrivească condițiilor dvs. de creștere. De asemenea, planificarea vă va permite să utilizați eficient suprafața de teren și vă va ajuta să creați o grădină care să arate grozav pe tot parcursul anului.



Detalii pe această temă:

3. Învață cum să plantezi

Plantarea corectă a plantelor vă va asigura că acestea cresc în bune condiții și trăiesc mult timp. Asigurați-vă că vă faceți timp să pliviți și să pregătiți solul înainte de plantare și adăugați mulci sau îngrășământ acolo unde este necesar. Dacă nu ești sigur cum să plantezi ceva, caută detalii pe internet. De exemplu, plantele introduse prea adânc în pământ nu se vor dezvolta corespunzător, iar rădăcinile care stau prea aproape de suprafața solului se vor usca rapid, ducând la uscarea plantei.

Alte articole despre plantare:

4. Hrăniți și udați plantele în mod regulat

A ști când și cum să udă plantele face diferența dintre cele care trăiesc și cele care mor. Ca regulă generală, udați aproape de rădăcină și nu frunzele, deoarece rădăcinile sunt cele care absorb apa. Udarea rădăcinilor în fiecare săptămână este mai bună decât a uda puțin în fiecare zi. Hrănirea este, de asemenea, importantă – în general, ar trebui să vă uitați la hrănirea la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere (adică primăvara și vara), deși va trebui să vă hrăniți mai mult dacă creșteți în containere.

Alte detalii despre udarea grădinii:

5. De la mic la mare

Când începeți un nou proiect în grădină veți fi tentat să faceți totul dintr-o singură mișcare. Este însă mult mai bine să faci pas cu pas, câte un pic. Puteți acoperi cu ușurință zonele pe care nu doriți să le cultivați cu folie de mulcire, pentru a opri creșterea buruienilor, în timp ce lucrați pe o altă zonă.

6. Fii cu ochii pe dăunători

Majoritatea dăunătorilor de grădină nu fac prea mult rău plantelor și pot fi lăsați în pace – există o mulțime de prădători naturali care îi vor ține sub control. Cu toate acestea, uneori populațiile de dăunători se pot înmulți și atunci trebuie să acționați rapid. Fiind atent la detalii legate de un număr neobișnuit de mare de dăunători, cum ar fi afidele sau melcii, aceasta vă va ajuta să vă păstrați plantele în siguranță și vă va scuti de multe dureri de cap.

7. Folosește compost

Sfaturi de grădinărit pentru începători – folosiți compost



Compostarea deșeurilor din bucătărie și grădină este benefică pentru mediu, faună și grădină. Lăsați deșeurile să se descompună timp de un an și apoi folosiți-le ca mulci în jurul bazei plantelor din grădina dvs. și din zona de legume.

Mai multe sfaturi de grădinărit despre compostare:

8. Nu vă fie frică să tăiați

Tăierea plantelor poate părea o muncă descurajantă, dar dacă înveți cum să faci treaba corect, vei fi răsplătit cu plante care arată bine, cresc bine și probabil că vor înflori și vor fructifica mai bine. Cheia unei tăieturi de succes este să știi când să tunzi și să urmezi îndrumările despre cum să faci tăieturile și să modelezi planta.

Avem mai multe ghiduri care vă învață tăierile pas cu pas – iată câteva pentru început:

9. Fii tolerant cu fauna sălbatică

Mulți dintre cei nou în grădinărit văd fauna sălbatică drept inamicul principal – insectele și larvele lor defoliază plantele, păsările ne mănâncă fructele și șoarecii ne ciugulesc semințele, cârtițele ridică mușuroaie. Dar fauna sălbatică poate fi utilă și în grădină. Păsările mănâncă o varietate de dăunători de grădină, inclusiv melci și melci, afidele și omizi. Albinele polenizează culturile noastre alimentare. O grădină nu ar fi pe jumătate la fel de plăcută fără fauna ei sălbatică – de la broaște până la arici, albine, fluturi și păsări. Crearea de habitate pentru ei și învățarea să vă împărtășiți grădina cu ei, este cheia pentru a vă bucura de spațiul dvs.

10. Bucură-te de grădina ta

Nu uita să te bucuri de grădina ta. Asigurați-vă că vă faceți timp să vă așezați pe spate și să vă bucurați de roadele muncii voastre. Creați o zonă de relaxare unde să puteți sta și să citiți sau să luați masa cu prietenii și familia. Așezați colivii pentru păsări de care vă puteți bucura și agățați hrănitoarele pentru păsări, astfel încât să le puteți urmări.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *