GrădinăLegumicultură

Graficul de lucrări în livadă și grădină pentru luna aprilie, raportat la prognoza meteo

Lucrările agricole, de legumicultură și pomicultură din luna aprilie trebuie să fie adaptate în funcție de starea vremii.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza vremii din luna aprilie 2023.

Astfel, până pe 10 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, iar în rest valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile estice, sud-vestice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Tratamente pomi fructiferi în această perioadă: buton floral (25 martie – 10 aprilie) Captadin 0,15% + Chorus 0,07% – pentru ciuruirea bacteriană și micotică, moniliozele, deformarea frunzelor și făinarea

Lucrări în grădină: La începutul lunii aprilie pot fi plantate sau semănate ridichile de vară, dovleceii, spanacul, iar în spații protejate din zonele mai calde ale României va începe plantarea răsadurilor de roșii și ardei. Totodată, este momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor (morcovi, pătrunjel sau păstârnac, dar și sămânța de ceapă).

Nu vă grăbiți să plantați răsadurile de roșii! Care este perioada optimă în solar neîncălzit și grădină

Estimările meteorologice pentru săptămâna 10 – 17 aprilie arată temperaturi medii în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, şi un regim pluviometric care se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Tratamente pomi fructiferi în această perioadă: La apariția primelor flori (10-25 aprilie) tratamente cu Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003% Atonik 0,1% – Ciuruirea bacteriană și micotică, monilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), antracnoza (la cais), ouă de acarieni

Lucrări în grădină: Jumătatea lunii aprilie permite plantarea sau semănarea legumelor pe care le-am menționat anterior, la care puteți adăuga dovleci pentru copt, pepene galben și verde, porumb pentru fiert și varza pentru producție semitimpurie. De asemenea, se mai poate planta gulia și conopida, dar și țelina sau cartofii preîncolțiți.

Calendarul grădinarului pentru răsaduri. Când punem semințele de roșii, momentul optim pentru repicare și plantare

Începând cu data de 17 aprilie și până spre finalul lunii, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă excedentară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zonele montane.

Tratamente pomi fructiferi în această perioadă La înflorirea în masă (25 aprilie – 10 mai) – Chorus 0,07% + Cropmax 0,2% Ciuruirea bacteriană și micotică, minilioze, deformarea frunzelor și făinarea (la piersic), viermele fructelor, minatoarele și defoliatoarele.

Lucrări în grădină: Pe 20-30 aprilie puteți adăuga semințe de flori în grădină sau jardiniere, precum și sfecla roșie, castraveți și fasole, floarea-soarelui, porumb, soia, fasole, cânepă.

Totodată, în această perioadă puteți începe lucrările de reîmprospătare a gazonului (scarificare, supraînsămânțare, fertilizare).

Estimările meteorologice prezentate sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată – ECMWF, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este realizată comparativ cu media perioadei 2003 – 2022.

Ce legume puteți semăna în grădină, în funcție de lună

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Graficul de lucrări în livadă și grădină pentru luna aprilie, raportat la prognoza meteo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *