GrădinăLegumicultură

GRATUIT. Puteți obține soiuri vechi de fasole din toată lumea. Experiment de creștere a biodiversității agricole

9.293 de participanți din toată Europa (dintre care 129 din România) au participat în anul 2023 la cea de-a treia rundă a Experimentului de știință cetățenească INCREASE CSE, de creștere a fasolei.

Fiecare dintre aceștia a primit câte 10 semințe din 6 soiuri diferite, din toate colțurile lumii.

Semințele utilizate pentru CSE sunt 1.075 de varietăți vechi de fasole care au fost depozitate în bănci de gene (specializate în colectarea, conservarea și utilizarea materialului genetic al anumitor specii de plante).Experimentul INCREASE „Știința prin Participarea Cetățenilor“ este o abordare inovatoare pentru conservarea, evaluarea, multiplicarea și partajarea semințelor, fiind susținut de Uniunea Europeană.

O nouă rundă în 2024

Am fi încântați dacă v-ați înscrie și pentru următoarea rundă, deoarece am dori să ne extindem comunitatea noastră de conservare împreună cu dumneavoastră – un total de > 850 de participanți anteriori s-au înscris deja pentru noua rundă, din păcate, doar foarte puțini din România până acum, au menționat organizatorii.

Ce veți face ca parte a experimentului:

  • primiți un pachet cu câteva varietăți diferite de fasole;
  • semănați și îngrijiți plantele de fasole, conform instrucțiunilor date;
  • urmăriți toate etapele de creștere ale fasolei, colectați și înregistrați informații despre aceasta, folosind o aplicație dedicată și special dezvoltată;
  • sugerați sfaturi și cele mai bune practici, sub formă de text, imagini și videoclipuri, care ar putea ajuta alți participanți, prin intermediul aplicației dedicate; 

Ce este această comunitate de conservareAlte informații oferite de organizatori:

În calitate de nou participant, faceți parte din experimentul principal – noi stabilim cine primește ce soiuri și cum sunt distribuite în întreaga Europă. Dar ne dorim mai mult. Vrem ca soiurile să fie conservate prin utilizarea activă și să îmbogățească din nou grădinile din Europa.

Puteți să cultivați din nou soiurile din rundele anterioare – sau doar pe cele care v-au plăcut cel mai mult, singurul lucru important este să continuați să cultivați soiul de control, deoarece acesta ne servește întotdeauna ca o corecție statistică.

De asemenea, din februarie, veți putea solicita semințe de la alți participanți anteriori prin intermediul aplicației, astfel încât veți fi mai flexibil în selecția dumneavoastră și, de asemenea, mai rapid decât dacă ar trebui să așteptați selecția noastră.

Pentru a face acest lucru, însă, este important să vă înregistrați în aplicație  pentru runda 4 și să indicați ce soiuri ați putea împărți semințe cu alții.

Vom folosi apoi aceste informații pentru a compila lista pentru schimbul de semințe și, cu o actualizare la începutul lunii februarie, puteți folosi apoi aplicația pentru a le cere altor participanți semințe din soiurile lor. Informații în acest sens vor urma, bineînțeles. 

Acest lucru înseamnă, desigur, că, chiar dacă nu ați putut să vă recoltați propriile semințe, puteți primi semințe de la alții.

Rugina și antracnoza, două boli periculoase ce apar vara la fasole. Tratamente recomandate pentru combatere și prevenție

 Cum mă înregistrez?

Ca întotdeauna, în meniul principal, la rubrica înscrieri pentru runda 4, veți vedea opțiunea de a vă înregistra ca participant la rundele anterioare, iar în partea de jos a procesului veți găsi lista cu soiurile dumneavoastră, unde puteți indica da sau nu pentru disponibilitatea semințelor în meniul derulant.

Detalii și înscriere:

https://www.pulsesincrease.eu/ro/experiment

Desigur, am fi încântați dacă ați putea face reclamă noii runde prietenilor și familiei dumneavoastră, deoarece căutăm și noi participanți.

Termenul limită de înscriere este 29 februarie 2024.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „GRATUIT. Puteți obține soiuri vechi de fasole din toată lumea. Experiment de creștere a biodiversității agricole

    • Creșterea diversității soiurilor de fasole. După primul an veți avea 6 noi soiuri de fasole, pe care le veți putea oferi și vecinilor, cunoștințelor.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *