GrădinăLegumiculturăUtil

Greșeli pe care poți să le eviți în grădina ta. Incompatibilitatea dintre roșii și cartofi

Plantele si legumele nu trebuie sa fie plantate una langa alta daca au nevoi diferite de lumina, apa sau nutrienti, sau daca una poate fi o sursa de boli sau daunatori pentru alta.

Este recomandat sa se respecte conceptul de „rotatie a culturilor” si sa se evite plantarea culturilor similare in acelasi loc an de an.

De asemenea, unele plante pot fi considerate „invazive” si pot concura cu alte culturi pentru nutrienti si lumina.

Ce este rotatia culturilor

Rotatia culturilor se refera la practica de a schimba locul in care se planteaza anumite culturi de-a lungul anilor. Scopul acestui proces este de a preveni acumularea de boli si daunatori in sol, precum si de a asigura fiecare cultura cu nutrientii si conditiile de crestere optima.

Beneficiile rotatiei culturilorPrevenirea acumularii bolilor in sol Una dintre cele mai importante avantaje ale rotatiei culturilor este prevenirea acumularii de boli in sol, care pot afecta culturile viitoare.

De exemplu, daca in anul precedent ai cultivat rosii intr-un anumit loc, in anul urmator ar trebui sa alegi o alta cultura, cum ar fi castravetii, pentru a preveni raspandirea bolilor si daunatorilor care ar putea afecta rosiile.

Asigurarea nutrientilor necesari: Fiecare cultura are nevoi diferite de nutrienti. Rotatia culturilor ajuta la asigurarea fiecarei culturi cu nutrientii necesari, deoarece fiecare cultura consume nutrienti diferiti din sol si, prin urmare, permite solului sa se refaca intre culturi.

Cresterea productivitatii: Rotatia culturilor poate conduce la o productivitate mai buna, deoarece fiecare cultura poate obtine conditiile optime de crestere si nutrientii necesari.

Cum sa incepi rotatia culturilor in gradina ta

  • Planificarea: Inainte de a incepe sa plantezi, este important sa planifici rotatia culturilor. Analizeaza nevoile fiecarei culturi si planifica locul in care vei planta fiecare cultura in fiecare an.
  • Urmareste regulile de baza: Regula de baza a rotatiei culturilor este sa nu plantezi culturi similare in acelasi loc an de an. De exemplu, daca in acest an ai plantat castraveti intr-un anumit loc, in anul urmator ar trebui sa alegi o alta cultura, cum ar fi rosiile.
  • Incearca sa rotesti grupuri de culturi: In loc sa rotesti fiecare cultura individual, incerca sa rotesti grupuri de culturi care au nevoi similare de nutrienti si conditii de crestere. De exemplu, rosiile, ardeii si vinetele pot fi rotite impreuna, deoarece au nevoi similare de nutrienti si conditii de crestere.

Unii agricultori evita sa planteze anumite culturi una langa alta, deoarece acest lucru poate crea probleme de compatibilitate. Unele exemple de culturi care nu ar trebui sa fie plantate una langa alta sunt:

  • Rosii si cartofi: Ambele aceste culturi sunt sensibile la aceeasi boala, ceea ce inseamna ca plantarea lor una langa alta ar putea duce la raspandirea bolii.
  • Fasole si porumb: Ambele aceste culturi au nevoi similare de nutrienti si pot concura una cu alta pentru acesti nutrienti din sol.
  • Morcovi si telina: Morcovii pot fi afectati de bolile care sunt comune la telina si viceversa, astfel incat plantarea lor una langa alta ar putea duce la probleme de sanatate pentru ambele culturi.
  • Varza si ceapa: Ambele aceste culturi sunt sensibile la aceleasi daunatori si boli, astfel incat plantarea lor una langa alta ar putea duce la probleme de sanatate pentru ambele culturi.

Cea mai mare roșie din lume cântărește aproape 5 kilograme

Acestea sunt doar cateva exemple. Este important sa tii cont de specificul fiecarei culturi si sa planifici rotatia culturilor in functie de acestea.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Greșeli pe care poți să le eviți în grădina ta. Incompatibilitatea dintre roșii și cartofi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *