Grădină

Care este importanța luminii în creșterea plantelor. Legume care pot crește la umbră

Lumina are o influență directă și una indirectă asupra creșterii plantelor. Pentru a alege locul cel mai potrivit de plantare, pentru fiecare specie în parte, trebuie să țineți seama de câteva amănunte.

Influența directă a luminii

Lumina are o influență directă prin intensitatea, calitatea și durata iluminării zilnice, care sunt factori esențiali pentru dezvoltarea plantelor.

Intensitatea luminii influențează toate etapele de dezvoltare a plantelor și este importantă pentru procesele de fotosinteză și creștere.

Calitatea luminii se referă la spectrul de culoare al luminii și poate influența diferite aspecte ale dezvoltării plantelor, cum ar fi înflorirea și fructificarea.

Durata iluminării, numită și fotoperioada, este importantă pentru reglarea ciclurilor de creștere și repaus.

Plantele sunt adaptate la diferite intensități de lumină și sunt împărțite în două categorii:

  • plante heliofile (iubitoare de lumină) și
  • plante ombrofile (iubitoare de umbră).

Dintre plantele de cultură, speciile heliofile includ floarea-soarelui, bumbacul, porumbul și vița de vie, iar speciile ombrofile includ fasolea și inul de fuior.

Categorii în funcție de intensitatea luminii

Există patru categorii de plante legumicole în funcție de intensitatea luminii de care au nevoie pentru dezvoltare și producție.

Aceste categorii sunt:

  1. Plantele pretențioase la lumină – acestea includ tomatele, ardeii, vinetele, pepenii verzi și galbeni. Aceste plante au nevoie de multă lumină pentru a crește și a produce o recoltă bună. Ele sunt, de obicei, cultivate în zone cu expunere directă la soare sau în sere cu iluminare artificială.
  2. Plantele puțin pretențioase la lumină – acestea includ spanacul, morcovul, pătrunjelul și mărarul. Aceste plante au nevoie de lumină, dar nu atât de mult ca cele din prima categorie. Ele pot fi cultivate cu succes în zone parțial umbrite sau în locuri cu lumină naturală moderată.
  3. Plantele nepretențioase la lumină – acestea includ mazărea și ceapa pentru frunze. Aceste plante au nevoie de lumină pentru a crește și a produce, dar pot tolera și zone cu umbrire parțială. Ele sunt, de obicei, cultivate în zone cu lumină naturală moderată.
  4. Plantele care nu au nevoie de lumină – acestea includ andivele și sparanghelul. Aceste plante produc organe vegetative comestibile, dar nu au nevoie de lumină pentru a crește și a se dezvolta. Ele pot fi cultivate în zone cu umbrire parțială sau chiar în zone complet umbrite.

Influența indirectă a luminii

Pe de altă parte, lumina are o influență indirectă prin intermediul temperaturii și umidității, care pot fi influențate de nivelul de lumină.

De exemplu, plantele care sunt expuse la o lumină puternică pot avea o temperatură mai ridicată decât cele care sunt expuse la o lumină mai slabă, ceea ce poate afecta dezvoltarea lor.

De asemenea, nivelul de umiditate poate fi influențat de nivelul de lumină și poate afecta abilitatea plantelor de a absorbi apă și substanțe nutritive din sol.

PONT Cum putem crește luminozitatea în zona răsadurilor de legume. Ce beneficii are lumina pentru plantele tinere

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.