Categories: Grădină

În ce condiții poate fi reutilizat pământul din ghivecele de flori. Lucruri importante de care trebuie să țineți cont

Reutilizarea pământului care a rămas în ghivece peste iarnă poate fi o opțiune în sezonul următor, cu respectarea unor condiții, întrucât vă poate ajuta să economisiți bani și poate contribui la reducerea risipei.

Cel mai important lucru de care trebuie să țineți cont este faptul că solul din ghivecele vechi se epuizează de nutrienți în timpul sezonului de creștere, iar reutilizarea lui trebuie să aibă loc doar după ce ne asigurăm că îl echilibrăm din punct de vedere al substanțelor benefice pentru creșterea plantelor.

Totodată, este important să nu refolosim solul în care pot exista agenți patogeni, ori pământ de slabă calitate.

Care sunt pașii pentru reechilibrarea nutrițională


Solul utilizat anterior într-un ghiveci poate fi regenerat prin adăugarea de materie organică, cum ar fi compostul sau îngrășămintele organice.

Această revitalizare reîmbogățește solul cu substanțe nutritive esențiale, pregătindu-l pentru o nouă perioadă de creștere.

Cu toate acestea, este important să se țină cont de anumite aspecte înainte de reutilizarea pământului din ghivece.

De exemplu, solurile care au fost utilizate pentru plante care au suferit de boli sau infestări cu dăunători ar trebui sterilizate înainte de a fi reutilizate, pentru a preveni reapariția problemelor de sănătate ale plantelor.

În plus, amestecurile vechi de sol din ghivece pot prezenta deshidratări și să nu mai rețină eficient apa, ceea ce poate fi rezolvat prin adăugarea de materie organică și amestecare.

Reînnoirea pământului din ghivece implică pași simpli:

Pentru aceasta aveți nevoie de:

  • O roabă, în care turnați tot pământul vechi din ghivece;
  • O sită cu ochiuri mari (poate fi folosită o plasă care va fi așezată pe roabă);
  • Mănuși de grădinărit;
  • Compost sau gunoi de grajd bine putrezit.

Cernerea pământului vechi: Se recomandă să treci printr-o sită pământul folosit anterior pentru a elimina rădăcinile vechi, resturile de plante sau alte deșeuri și pentru a desface eventualele aglomerări compacte.

Adăugarea de materie organică: Pentru fiecare parte de pământ vechi, adăugați o cantitatea aproximativ egală de compost sau alte materii organice.


Îngrășăminte suplimentare: Pentru a reîmbogăți solul, este recomandat să adaugi îngrășăminte organice sau minerale în cantitățile recomandate, pentru a asigura o sursă suficientă de nutrienți.

Amestecare și umezire: Este important să amesteci bine solul în care ai adăugat materie organică și îngrășăminte, asigurându-te că obții un amestec omogen. Apoi, este esențial să umezești solul pentru a-l pregăti pentru noua plantare.

FOTO 5 flori care înfloresc iarna, un strop de culoare în peisajul înghețat

Când nu ar trebui să refolosiți pământul pentru ghivece

Ocazional, este posibil să vedeți unele probleme cu amestecurile vechi de ghivece care ar trebui să constituie un semnal de alarmă.

Dacă observați oricare dintre aceste probleme, nu reutilizați solul:

  • Dacă apa nu a reușit pătrundă în sol și drenajul a fost extrem de slab, nu reutilizați pământul pentru ghivece. Prea multă umiditate a solului pentru perioade lungi de timp poate duce la acumularea de agenți patogeni și putrezirea rădăcinilor.
  • Dacă în vechiul ghiveci au încolțit buruieni, acesta poate conține semințe ce urmează să germineze și nu ar trebui să fie reutilizat.
  • Dacă frunzele, fructele sau tulpinile plantelor tale au prezentat semne de boală, diferiți agenți patogeni, cum ar fi bacterii, viruși sau ciuperci, ține cont de faptul că aceștia ar putea fi prezenți în sol. Riscul reintroducerii pur și simplu nu merită. Nu reutilizați solul!
  • Există mulți dăunători care depun ouă în sol. Dacă insectele v-au afectat plantele din recipient, înlocuiți amestecul de ghiveci înainte de următorul sezon de creștere.
  • Solurile pentru ghivece care au prezentat semne de compactare extremă nu trebuie refolosite. Dacă solul tău a fost greu de spart după ce l-ai aruncat din ghiveci, evită reutilizarea.
  • Solurile pentru ghivece în care au crescut mucegai, ciuperci, mușchi sau alge nu trebuie refolosite. În timp ce problema ar putea fi o simplă problemă de pH, ar putea fi și ceva mai rău. Mai bine să ai grijă decât să-mi pară rău.
populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Căderea florilor și avortarea fructelor la roșii. 9 metode pentru a evita aceste efecte la tomate

Principalii factori care duc la căderea florilor sau la avortarea fructelor la culturile de tomate…

22 de ore ago

De ce se răsucesc sau încrețesc frunzele la legume. Cum stabilim cauzele, modalități de rezolvare

Fenomenul de răsucire a frunzelor, în special la roșii, apare pe durata verii, fiind determinat…

22 de ore ago

Fertilizarea foliară, secretul unei recolte bogate de fructe și legume

Atunci când alegem un îngrășământ foliar trebuie să ținem cont de compoziția, eficiența lui și…

22 de ore ago

De ce cad și avortează florile la legume. Care este elementul cheie pentru înflorire accelerată și creștere a producției

Borul este elementul care influenteaza pozitiv formarea organelor de reproducere, înflorirea și fructificarea.

23 de ore ago

Cum protejăm speciile de măr și păr în această perioadă. Tratamente eficiente recomandate

Tratamentele din această perioadă protejează în continuare pomii fructiferi, dar mai ales fructele, împotriva bolilor…

4 zile ago

ATENȚIONARE! Risc de ”Black Point” în culturile de grâu din Vestul României

Boala numită ”BLACK POINT” se instalează în culturile de grâu către sfârșitul perioadei de vegetație,…

7 zile ago