Încep plantările din calendarul de primăvară. Ceapa de Buzău și usturoiul de Copalău, soiuri celebre românești
Primăvara devreme, primele plantări din grădină sunt cele de ceapă și usturoi.
Începând cu primele zile ale lunii martie și până la mijlocul lui aprilie grădinarii din toată țara își pregătesc producția din vară, prin amenajarea straturilor și plantare.
Ceapa și usturoiul sunt cultivate în principal în mod tradițional în România, în soluri fertile și bine drenate, în general sub formă de strat, bogate în nutrienți și cu pH între 6 și 7. Faima unor soiuri tradiționale românești precum ceapa de Buzău ori usturoiul de Copalău a depășit granițele țării.
Aceste plante aromatice sunt cunoscute pentru proprietățile lor nutriționale și medicinale, dar și pentru aroma lor delicioasă care îmbogățește bucătăria locală, fiind bogate în substanțe nutritive și compuși bioactivi benefici pentru sănătate, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți.
Cum să ”furi startul” la plantarea usturoiului. Recorduri legate de usturoi. Cât cântărește cel mai mare din lume
Cultivarea cepei și usturoiului de primăvară. Distanța de plantare
În general, culturile de ceapă și usturoi sunt plantate în luna octombrie sau noiembrie și recoltate în mai sau iunie.
Pentru a cultiva ceapă și usturoi de primăvară, agricultorii trebuie să pregătească solul în prealabil, prin eliminarea buruienilor și a pietrelor și prin adăugarea de îngrășăminte organice sau minerale.
Apoi, arpagicul și cățeii de usturoi sunt plantați la o adâncime de aproximativ 2-3 cm și la o distanță de aproximativ 10-15 cm între ele.
Frunze galbene la usturoi. Cauze și remedii
PONT O banală plasă sudată (de Buzău) poate fi folosită pentru a pune la distanță egală arpagicul pe strat. Plasa de Buzău se va decupa la dimensiunile stratului si se va așeza pe acesta. Ulterior, în mijlocul fiecărui ochi se va infinge arpagicul. Metoda va da un aspect plăcut straturilor, aliniate ”ca în armată” și va face, totodată, mai ușoară plivirea ulterioară de buruieni.
În timpul creșterii, culturile de ceapă și usturoi trebuie udate regulat și protejate împotriva bolilor și dăunătorilor.
Cum plantăm ceapa și usturoiul de toamnă
Câteva soiuri de ceapă și usturoi tradiționale:
- Ceapa de Buzău – o varietate de ceapă dulce, cu bulb rotund, de culoare roșie. Soiul nu este foarte iute la gust și nu are o rezistență foarte mare în ceea ce privește depozitarea pe termen lung. Ceapa de Buzău poate fi găsită pe piață în diferite forme: proaspătă, uscată, murată sau chiar sub formă de dulceață;
- Ceapa de Valea Neagră – o varietate de ceapă roșie, cu bulb rotund și gust intens, cultivată în zona Munților Carpați;
- Ceapa de Arad – o varietate de ceapă albă, cu bulb rotund și gust ușor picant, cultivată în zona de vest a României;
- Usturoiul Moldovenesc sau de Copalău – o varietate de usturoi apreciat de cunoscători, cu căței albi și un gust intens ușor dulceag, cultivată în regiunile de nord-est ale României (în special în Suceava);
- Usturoiul Roșu din Dealu Mare – o varietate de usturoi cu căței mari și un gust puternic și picant, cultivată în zona viticolă a Dealului Mare.
INEDIT Despre vânzătorii ambulanți de ceapă Onion Johnnies
Importanța culturii cepei și usturoiului de primăvară
Cultura de ceapă și usturoi de primăvară reprezintă o sursă importantă de hrană și venit pentru comunitatea rurală din România.
Aceste plante sunt vândute la piață sau procesate în diverse produse alimentare, cum ar fi sosurile, murăturile sau conservele.
În plus, cultura de ceapă și usturoi de primăvară are un impact pozitiv asupra mediului și asupra sănătății. Aceste plante nu necesită utilizarea excesivă de pesticide și îngrășăminte chimice, ceea ce reduce impactul negativ asupra mediului înconjurător.
Pingback: Start la cultura de ceapă și usturoi din grădină. Pot fi plantate împreună? Listă cu 10 lucrări – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Cum puteți obține ceapă de dimensiuni mari. Metoda tăierii frunzelor pe măsură ce cresc – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: Usturoiul negru, ultimul trend în bucătărie. Are un gust deosebit și beneficii pentru sănătate – Atlas pentru casă și grădină