GrădinăLegumicultură

Începe plantarea răsadurilor de roșii. Care este distanța optimă dintre plante

În a doua parte a lunii aprilie, legumicultorii care dețin solarii neîncălzite încep operațiunile de plantare a răsadurilor de roșii în interiorul spațiilor protejate.

Totodată, în prima parte a lunii mai se plantează răsadurile de roșii în grădină.

Studii. Care este distanța optimă dintre plante și pe rânduri

Distanța optimă dintre roșii a implicat multiple discuții, întrucât fiecare legumicultor folosește propria metodă de plantare, în încercarea de a maximiza producția de tomate.

Schemă de tratamente la cultura de roșii, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor




Iată câteva opinii ale specialiștilor:

Plantarea trebuie să țină cont de soiul de roșii

În urma unui studiu, au fost evidențiate următoarele scheme de plantare optime, în funcție de soiul de tomate ales pentru plantare (cu creștere determinată, semi sau nedeterminată), astfel:

  • Tomate de tip tufiș (creștere determinată): 1,0 x 0,5 metri
  • Tomate semi-tufă (semideterminată): 0,75 x 0,5 metri
  • Tomate cu creștere pe verticală (nedeterminată): 0,75 x 0,5 metri

Roșiile determinate sunt în general plante mici, compacte, cu tulpină robustă. Acest tip de plantă de tomate crește la o înălțime limitată.

Tomatele cu creștere nedeterminată cresc la o înălțime mare și pot beneficia de tratamente sau intervenții, chiar dacă sunt mai apropiate între ele.

Roșii nedeterminate, plantate la 70×70 cm

Densitatea prea mică are dezavantajul  de a reduce randamentul total

Totodată, un alt studiu denumit ”Optimizarea densității plantelor și a sistemelor de producție pentru a maximiza randamentul tomatelor cultivate în seră” a evaluat din această perspectivă producția de tomate.

Primul indicator a avut în vedere evaluarea randamentului și greutății fructelor de roșii din soiul „Trust” așezate la distanțe de 30, 40, 50, 60 și 70 cm între plante, pe durata a două cicluri de cultură (toamnă/primăvară).

O distanță de 70 cm între răsaduri a dus la o cantitate semnificativ mai mare de roșii pe plantă decât distanța de 30 cm între plante.

Cu toate acestea, randamentul pe întreaga suprafață a scăzut cu distanțele mai mari între plante.

Plantele așezate la o distanță de 30 cm între ele au produs un randament total de 1,28, respectiv, 1,74 kg/m2, comparativ cu plantele așezate la o distanță de 70 cm între ele, care au produs 0,83 și, respectiv, 1,07 kg/m2 în toamnă și primăvară.


Rezultate studii despre DOLOMITĂ: crește semnificativ producția de roșii și reduce nitrații

Concluzii

Pentru a optimiza producția de roșii, trebuie să țineți cont de următorii factori:

O distanță de plantare prea mică va avea dezavantaje legate de accesul dificil la acestea pe durata unor operațiuni curente precum copilire, legare, udare, fertilizare, stropire pentru dăunători.

Totodată, distanța care va face ca la maturitate plantele de roșii să se lipească una de alta, datorită spațiului mic dintre ele, va împiedica aerul să circule între acestea, va reduce cantitatea de lumină de care vor beneficia fructele și, totodată, va facilita accesul dăunătorilor (insecte, afide, fungi) de la o plantă la alta.

PONT Dacă aveți totuși probleme legate de folosirea judicioasă a terenului, puteți lua în considerare să lăsați o distanță mai mare între rânduri/plante și să folosiți spațiile dintre acestea pentru a planta, ca exemplu, plante aromatice (precum busuioc sau alte variante care au posibilități de dezvoltare în condiții de semiumbră),  care vor avea și rolul de a limita accesul dăunătorilor la roșiile dvoastră.

Cum se optimizează polenizarea roșiilor în solar și grădină

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Începe plantarea răsadurilor de roșii. Care este distanța optimă dintre plante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *