INEDIT Cum se facea plantarea pomilor fructiferi acum 125 de ani. Povestire din 1898
Ziarul Albina din 18 octombrie 1898 descria, sub formă de povestire, metoda de plantare a pomilor de la acea vreme.
Articol original, adaptat ortografic:
SĂDIREA POMILOR
– Noroc bun și spor la muncă, nepoate.
– Să te audă Dumnezeu, moș Vasile.
– Da ce te-ai apucat să faci aici nepoate? ce tătării o mai fi și asta; parcă semănă o groapă de fântână, dar e prea strâmtă; trebuie să mai fie o dănănae de prin cărțile d-vostră.
– Cam așa ceva, moș Vasile.
– Zău, cât sunt еu de bătrân, timp în zadar n-am prea pierdut până în ziua de astăzi , iar acum vreau să pierd din el, numai să văd ce ai să faci cu gropa asta, sau poate sapi o comoară?
– Aici ai nimerit-o, moș Vasile, adevărat că sap o comoară.
– Iaca nu! acum baremi mă iei și în râs.
– Ba de loc, moș Vasile; еu aici în gropa asta am să sădesc un măr și încă un măr de semânță, care peste vreo 2-3 ani are să-mi aducă o adevărată comoră.
– În fântâna asta să sădești d-ta un măr? ha ha! ha! ha! să vede că ai gust să glumești pe socoteala moșului…
– Ferescă sfântul Ilie, moș Vasile. Uite, stai jos pînă ce isprăvesc cu groapa și ai să vezi cum am să-ți sădesc mărul colea frumușel și peste doi ani, am să-ți dau să mănânci niște mere mari și gustose de ai să te lingi pe buze, nu altceva.
– Titiți…bată-te norocul ș-un car de bani, că șăgalnic mai ești.
– Sa taci moș Vasile cu șăgălnicia d-tale, uite groapa îi gata.
– Văd și eu că-e gata ; da nu mă pricep un lucru.
– Ce lucru ?
– De ce ai făcut două grămezi din lutul ce ai scos din groapă, si ai pus pe cel deasupra de o parte, iar pe cel din fund în altă parte.
– Iaca de ce moș Vasile: gropa mea e de 1 metru adâncă și de 1 metru largă; pămîntul cel deasupra până la ½ m.l-am pus deoparte , iar pe cealaltă ½ m, din fund în altă parte, fiindcă acum cum vezi eu astup gropa și pământul cel care a fost deasupra, acum îl pun la fund, iar pe cel de la fund, deasupra.
– Și ce folosește pomul, dacă îi schimbi pământul?
– Foloseste, moșule, fiindcă pământul de deasupra e prăjit de soare, sau cum am zice noi, copt, și bun pentru hrana vinelor de la rădăcina pomului; iar cel din fundul gropii, îl punem deasupra fiindcă este crud și numai în fața sorelui se сoacе ; ba dacă pământul îi prea galben, îl mai amestecăm cu ceva mraniță sau cum se mai zice băligar de vite putred.
– Până aici toate bune; dar de ce ai pus în fundul gropii parul acela așa lung, cred că e de un stânjen?
– Ca să leg mărul meu de el, așa ca să nu se miște din loc, când bate vântul.
– Și asta e bună; acum însă văd, cum ai să-ți pui mărul d-tale în groapă, că ea e astupată?
– Forte bine moșule. Еu îmi fac o gropușoră, mică cât încape rădăcina mărului, în mijlocul gropii celei mari, și-mi așez pomul în ea binișor, împrăștiindu-i cu mâna vinișorele de la rădăcină în toate părțile, apoi cu o sapă trag pământul la rădăcină încet așă, că eu îl las cum cade el fără să îl calc cu picioarele, cum faceți d-vostră; apoi după cum vezi și d-ta rădăcina lui numai cu trei degete e îngropată în pământ; apoi după asta iau o cofă și încep a căra la apă; pentru că trebuie să știi d-ta moșule, acum îi trebuie cel puțin 6 – 8 cofe de apă la rădăcină, și dacă văd că pământul se afundă îi mai pun din cel rămas, până se umple golul. După 6 zile iar se udă ca întâia, dacă nu plouă; acum pământul se afundă mai puțin și iarăși îi acoper golul cu pământ, taie legătura cu care a fost legat de par, caut un petic de rogojină, o pun între par și pom, apoi îl leg bine cu teiu topit prin două locuri și mi-l ud regulat din trei în trei zile, seara și dimineța. ( S. Vechiu)
Ce lucrări se fac la pomii fructiferi în primul an după plantare
Cât costă tratamentele anuale ale pomilor fructiferi. Schema de stropiri cu prețuri