GrădinăPomiculturăPopulare

INEDIT Cum se facea plantarea pomilor fructiferi acum 125 de ani. Povestire din 1898

Ziarul Albina din 18 octombrie 1898 descria, sub formă de povestire, metoda de plantare a pomilor de la acea vreme.

Articol original, adaptat ortografic:SĂDIREA POMILOR

– Noroc bun și spor la muncă, nepoate.

– Să te audă Dumnezeu, moș Vasile.

– Da ce te-ai apucat să faci aici nepoate? ce tătării o mai fi și asta; parcă semănă o groapă de fântână, dar e prea strâmtă; trebuie să mai fie o dănănae de prin cărțile d-vostră.

– Cam așa ceva, moș Vasile.

– Zău, cât sunt еu de bătrân, timp în zadar n-am prea pierdut până în ziua de astăzi , iar acum vreau să pierd din el, numai să văd ce ai să faci cu gropa asta, sau poate sapi o comoară?

– Aici ai nimerit-o, moș Vasile, adevărat că sap o comoară.

– Iaca nu! acum baremi mă iei și în râs.

– Ba de loc, moș Vasile; еu aici în gropa asta am să sădesc un măr și încă un măr de semânță, care peste vreo 2-3 ani are să-mi aducă o adevărată comoră.
– În fântâna asta să sădești d-ta un măr? ha ha! ha! ha! să vede că ai gust să glumești pe socoteala moșului…

– Ferescă sfântul Ilie, moș Vasile. Uite, stai jos pînă ce isprăvesc cu groapa și ai să vezi cum am să-ți sădesc mărul colea frumușel și peste doi ani, am să-ți dau să mănânci niște mere mari și gustose de ai să te lingi pe buze, nu altceva.

– Titiți…bată-te norocul ș-un car de bani, că șăgalnic mai ești.

– Sa taci moș Vasile cu șăgălnicia d-tale, uite groapa îi gata.

– Văd și eu că-e gata ; da nu mă pricep un lucru.

– Ce lucru ?

– De ce ai făcut două grămezi din lutul ce ai scos din groapă, si ai pus pe cel deasupra de o parte, iar pe cel din fund în altă parte.

– Iaca de ce moș Vasile: gropa mea e de 1 metru adâncă și de 1 metru largă; pămîntul cel deasupra până la ½ m.l-am pus deoparte , iar pe cealaltă ½ m, din fund în altă parte, fiindcă acum cum vezi eu astup gropa și pământul cel care a fost deasupra, acum îl pun la fund, iar pe cel de la fund, deasupra.

– Și ce folosește pomul, dacă îi schimbi pământul?

– Foloseste, moșule, fiindcă pământul de deasupra e prăjit de soare, sau cum am zice noi, copt, și bun pentru hrana vinelor de la rădăcina pomului; iar cel din fundul gropii, îl punem deasupra fiindcă este crud și numai în fața sorelui se сoacе ; ba dacă pământul îi prea galben, îl mai amestecăm cu ceva mraniță sau cum se mai zice băligar de vite putred.

– Până aici toate bune; dar de ce ai pus în fundul gropii parul acela așa lung, cred că e de un stânjen?

– Ca să leg mărul meu de el, așa ca să nu se miște din loc, când bate vântul.

– Și asta e bună; acum însă văd, cum ai să-ți pui mărul d-tale în groapă, că ea e astupată?

– Forte bine moșule. Еu îmi fac o gropușoră, mică cât încape rădăcina mărului, în mijlocul gropii celei mari, și-mi așez pomul în ea binișor, împrăștiindu-i cu mâna vinișorele de la rădăcină în toate părțile, apoi cu o sapă trag pământul la rădăcină încet așă, că eu îl las cum cade el fără să îl calc cu picioarele, cum faceți d-vostră; apoi după cum vezi și d-ta rădăcina lui numai cu trei degete e îngropată în pământ; apoi după asta iau o cofă și încep a căra la apă; pentru că trebuie să știi d-ta moșule, acum îi trebuie cel puțin 6 – 8 cofe de apă la rădăcină, și dacă văd că pământul se afundă îi mai pun din cel rămas, până se umple golul. După 6 zile iar se udă ca întâia, dacă nu plouă; acum pământul se afundă mai puțin și iarăși îi acoper golul cu pământ, taie legătura cu care a fost legat de par, caut un petic de rogojină, o pun între par și pom, apoi îl leg bine cu teiu topit prin două locuri și mi-l ud regulat din trei în trei zile, seara și dimineța. ( S. Vechiu)

Ce lucrări se fac la pomii fructiferi în primul an după plantare

Cât costă tratamentele anuale ale pomilor fructiferi. Schema de stropiri cu prețuri

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *