GrădinăPomicultură

INEDIT Livada din apartament. FOTO Cum te poți bucura de fructe crescute în propria casă

O statistică publicată de Eurostat arată că în România, 65,9% din locuitori trăiesc la casă şi 34,1% (peste 6,5 milioane) locuiesc în apartamente de bloc.

Dacă vă aflați în această postură dar, în același timp sunteți pasionați de pomicultură, trebuie să știți că sunt soluții pentru a avea propria mini livadă în apartament.

Ce pomi și arbuști fructiferi puteți crește în apartament

Astfel, există pomi și arbuști fructiferi care se pot cultiva în apartament, cu condiția să aibă acces la lumină și umiditate adecvate și fertilizare periodică.

Iată câțeva exemple:

Kucle, soiul de clementine japoneze ce pot rodi de două ori pe an la tine acasă

Fructul pasiunii: Fructul pasiunii poate fi cultivat într-un ghiveci mare într-un loc cu multă lumină naturală. Acesta va avea nevoie de un sol bine drenat și de o udare moderată.

Lămâi: Un copac mic de lămâie poate fi crescut cu ușurință într-un ghiveci. Trebuie să aibă multă lumină și să fie udat regulat.

Măslin: Un măslin poate fi crescut cu ușurință într-un ghiveci, dar va avea nevoie de multă lumină și de udare moderată.

Kiwi: Un kiwi poate fi crescut într-un ghiveci mare într-un loc luminos, dar va avea nevoie de un suport pentru a se prinde. Acesta va avea nevoie de udare regulată.

Avocado: Un avocado poate fi crescut din sâmburele fructului într-un ghiveci. Acesta va avea nevoie de multă lumină și de udare moderată.

Smochin: Un smochin mic poate fi crescut într-un ghiveci, dar va avea nevoie de multă lumină și de udare regulată.

Pomi columnari în apartament

Adaptați pentru condițiile de creștere din România, fără pretenții deosebite în ceea ce privește dezvoltarea și rodirea, pomii fructiferi columnari au început să ocupe o parte din ce în ce mai mare din piață datorită unor avantaje incontestabile în fața copacilor clasici.

Cele mai importante dintre acestea sunt legate de faptul că pot fi amplasați în spații mici, inclusive în apartamente, în ghivece ce pot oferi posibilitatea de dezvoltare a rădăcinilor și nu necesită îngrijiri speciale.

Columnarii cresc în înalțime maxim 2,5 metri, coroana acestora se dezvoltă exclusiv vertical, context în care fructele pot fi culese cu ușurință.

Pomii de acest fel au și un spectaculos rol estetic, ei putând fi cultivați și în ghivece.

Avantajele cultivării pomilor columnari

  • densitare mari la cultivare (distanță de un metru între pomi față de 4 metri în cazul copacilor fructiferi clasici)
  • vor rodi în scurt timp după plantare (chiar din anul 1)
  • întreținerea lor este ușoară / nu necesită tăieri de primăvară
  • sunt ideali pentru spații restrânse
  • au o valoare estetică ridicată
  • pot fi crescuți în ghivece
  • un pom matur poate să producă 5-10 kg de fructe
  • permit culesul ușor al fructelor

Dezavantaje

Din păcate, pomii columnari nu rodesc decât o perioadă relativ scurtă de timp, de câțiva ani. Pomicultorii care aleg acest tip de cultură trebuie să ia în calcul reîmprospătarea periodică a acestora.

Totodată, puteți lua în calcul creșterea în apartament de:

  1. Căpșuni: Căpșunile pot fi cultivate în ghivece mici și pot fi adăpostite pe balcon sau pe terasă în sezonul cald. Acestea vor avea nevoie de multă lumină și de udare regulată.
  2. Afine: Afinele pot fi cultivate în ghivece mici sau medii. Acestea vor avea nevoie de multă lumină și de udare moderată.

Este important să alegeți plante care se potrivesc cu condițiile dvs. de locuit și să le oferiți condițiile adecvate de îngrijire pentru a se dezvolta și a produce fructe.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “INEDIT Livada din apartament. FOTO Cum te poți bucura de fructe crescute în propria casă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *