FloriGrădină

INEDIT Metoda prin care florile pot străluci noaptea. Ce au descoperit cercetătorii

Departamentul de Horticultură și Arhitectură Peisagistică a Universității de Stat din Oklahoma a studiat modalitățile în care florile pot să devină strălucitoare noaptea.

„Întotdeauna m-au interesat plantele care strălucesc în întuneric. Când primești un aranjament floral, poți să te bucuri de el doar 10-14 zile, așa că ar trebui să-l vezi și ziua și noaptea. Această calitate i-ar da o valoare sporită”, a spus profesorul Bruce Dunn, inițiatorul studiului.

Abby Pace, studenta care a fost implicată în programul de cercetare în horticultură, a primit sarcina de a cerceta modul în care garoafele albe ar putea străluci în întuneric. „Este un subiect interesant și am fost fericită să fac parte din această cercetare”, a menționat aceasta.

„Nuanța unei flori îi crește valoarea economică, dar cea mai mare parte a acțiunilor se referă la o amplificare a culorii. Noi am vrut să atingem acel factor de strălucire în întuneric”, a completat profesorul Dunn.

Strălucirea florilor în întuneric se face în mod normal prin terapie genetică, care este costisitoare.

Într-o primă etapă cercetările s-au axat pe mai multe elemente referitoare la absorbția rădăcinilor, rezultatele limitându-se la o ușoară strălucire.

Întrucât elementele rezultate au condus la concluzia că florile care absorb substanțe care strălucesc în întuneric prin rădăcini nu le-au dat o strălucire suficient de puternică, cercetările au continuat pe alte paliere.

Astfel, s-a trecut la evaluarea metodelor clasice, cum ar fi sprayuri cu vopsea și markere fosforescete.

A rezultat că vopseaua spray a funcționat pentru a da efectul de strălucire în întuneric, în timp ce markerele nu.

Întrucât vopseaua de tip spray fosforescent, care strălucește în întuneric, are doar o nuanță de verde, a fost testată o pudră cu efect strălucitor, în amestec cu apă.

Pudra fosforescentă de culoare roșie, portocalie, albă, verde și albastră a fost pulverizată pe petalele trandafirilor roșii și albi.

Studii științifice. Peste 400 de compuși chimici contribuie la parfumul și culoarea trandafirilor

„Când primești un buchet de flori, de obicei nu primești toate florile albe, le primești în culori diferite. Am decis să vedem cum fiecare dintre culori apare pe florile de culoare mai închisă”, au explicat autorii cercetării.

Astfel, a rezultat că pudra este cea mai bună metodă de a obține efectul vizual noaptea.

Pudra roșie nu dădea nicio strălucire trandafirilor, în timp ce pulberea albastră și verde dau cea mai puternică strălucire. Trandafirii albi emanau cea mai strălucitoare nuanță.

„Totodată, am descoperit că expunerea la lumina ultravioletă crește strălucirea florilor, aceasta fiind mult îmbunătățită”, a spus Pace. Metoda nu a deteriorat calitatea florilor.

Despre rugina trandafirului. Prevenție și remedii, organice și chimice

Cercetarea a continuat cu analiza pozelor într-un program informatic, referitor la valorile RGB ale culorilor, ce au fost convertite în lungimi de undă.

Acest lucru a evidențiat care culoare era mai dominantă, permițându-le cercetătorilor să determine într-un alt mod ce culori au o strălucire mai puternică.

Studiul a fost publicat și în revista științifică HortScience.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “INEDIT Metoda prin care florile pot străluci noaptea. Ce au descoperit cercetătorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *