INEDIT Rețete vechi de suc de roșii, conservarea pătlăgelelor roșii și bame în bulion
Modalitățile de conservare a roșiilor sunt nenumărate.
Strămoșii noștri cunoșteau diferite rețete, pentru a le păstra în bună stare pentru perioada rece.
Iată, mai jos, câteva dintre acestea:
Ziarul Universul, august 1885:
Consiliu practic. Rețetă pentru conservarea pătlăgelelor roșii
Trebuie a se alege fructe frumoase, bine coapte, fară nici un cusur, pe care le uscăm bine și le punem într’un borcan sau vas cu deschizătură largă, și se toarnă pe ele un lichid compus din opt părți de apă, una de oțet și una de sare ordinară.
Se acoperă pe urmă totul cu un strat de untdelemn, gros de un centimetru.
Printre acest procedeu atât de simplu, pătlăgelele roșii se pot conserva pentru un timp nedefinit.
O persoană care a făcut experiența zice că a regăsit pătlăgele astfel tratate, într’o stare perfectă de conservație, după opt ani.
Ziarul Albina, din 28 noiembrie 1877
Rețetă pentru facerea bulionului de pătlăgele roșii
Care sunt pașii pentru a face bulion:
Pătlăgelele roșii se spală și se pun într-o putină, după care se zdrobesc cu mâna.
Se adaugă un kilogram de sare și se lasă 24 ore, după care se scurg;
Se adaugă ceapă, usturoi, piper negru, cimbru, foi dafin;
Se fierbe o oră, apoi se lasă la răcit;
Se trece amestecul printr-o sită și se fierbe din nou 2 ore, amestecând, pentru a nu se prinde;
Se verifică când este fiartă atunci când, fiind luată cu lingura, nu se mai văd urme de apă;
Capacele sticlelor sau borcanelor se sigilau cu ceară roșie.
Revista ”Femeia”, 1950:
BAME IN BULION
Luăm bame mici, tinere, proaspete, le curăţăm de cotoare, le punem să stea un ceas în zeamă de pătlăgele roşii, fierte şi trecute prin sită, adăugând puţină sare.
Le scoatem din bulion şi le lăsăm pe o sită de păr să se scurgă bine.
Le aşezăm în borcane, fără a le îndesa.
Turnăm peste ele altă zeamă de roşiicu puţină sare, fiindcă prima zeamă a devenit cleioasă. Lichidul să acopere bârnele cât un lat de deget, închidem borcanele şi sterilizăm ca şi ghiveciul.
1 borcan de 1 litru timp de 110 minute (la 100 grade) 1 borcan de 12litru timp de 70 minute (la 100 grade).
Bârnele lasă bale şi devin cleioase. Pentru a evita acest lucru, este preferabil, în loc să le ţinem în zeama de roşii, să le spălăm cu oţet.
Apoi le aşezăm în borcane şi le acoperim cu zeamă de roşii, cum am spus mai sus, închidem şi sterilizăm.