INFORMARE Cum stabilim momentul optim de combatere pentru omida fructificațiilor
INFORMARE! HELICOVERPA ARMIGERA ȘI-A ÎNCEPUT ZBORUL
STIMAȚI FERMIERI!
Primele citiri și primele capturi de Helicoverpa armigera (omida fructificațiilor) la capcanele Csalomon, Delta și la cele automate la data de 19 mai 2023.
Fluturii sunt atrași de feromonii sexuali cât și de momelile alimentare.
La Ostrinia nubilalis nici o captură deocamdată.
Pe lângă fluturii de Helicoverpa armigera, la capcane au fost capturați și un număr mare de fluturi de Autographa gamma (sunt atrași de momelile alimentare).
Toate datele sunt introduse în aplicația Arc farm intelligence la care, dumneavoastră fermierii aveți acces gratuit.
Stați aproape de SCDA Lovrin și FMC ROMÂNIA pentru a fi la curent cu evoluția zborului și pentru a afla când este momentul optim de combatere al primei generații de Helicoverpa armigera.
Ținerea sub control a primei generații va avea ca și consecință populații mai reduse numeric la celelalte generații, cunoscut fiind că a doua și a treia generație produc pagube importante în producția de porumb.
Datorită implicării dăunătorului în epidemiologia fungilor micotoxigeni (Aspergillus flavus și Fusarium verticillioides), nu este afectată doar producția ci și calitatea acesteia.
Ne aducem aminte de anul 2022, când infecția produsă de Aspergillus flavus a fost deosebit de severă iar producția de porumb a fost contaminată cu aflatoxine peste limitele permise de legislația în vigoare.
Pe lângă aflatoxine (B1, B2, G1, G2) în recolta de porumb de anul trecut s-au regăsit și micotoxine produse de Fusarium verticillioides (fumonisine) cât și de Fusarium graminearum (DON).
Dr. Ing. Cotuna Otilia
Șef Laborator Protecția Plantelor SCDA Lovrin
Șef lucrări FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV ”Regele Mihai I” din Timișoara
INFORMARE. Începe monitorizarea dăunătorilor porumbului în cadrul programului Arc farm intelligence
Notă: Acest material nu poate fi utilizat de către nimeni fără acordul autorului. Fotografiile sunt originale și nu pot fi folosite în lucrări științifice, articole sau cărți, etc..fără acceptul autorului. SCDA Lovrin, prin Laboratorul de Protecția plantelor și Facultatea de Agricultură din cadrul USV ”Regele Mihai I” din Timișoara, dorește să vină în sprijinul fermierilor cu informații corecte, din teren, cu privire la bolile și dăunătorii din culturile agricole. În acest sens, materialul poate fi studiat și distribuit de către cei direct interesați.