INFORMARE! Evoluția zborului la gărgărițele tulpinilor de rapiță
Gărgărițele tulpinilor de rapiță – Evoluția zborului în zona Timișoara la data de 10 martie 2025
STIMAȚI FERMIERI!
La capcanele amplasate pe teritoriul Stațiunii Didactice a USVT capturile au fost numeroase pe parcursul a trei zile (sâmbătă, duminică, luni). Temperaturile ridicate din prima decadă a lunii martie au favorizat zborul masiv al gărgărițelor tulpinilor de rapiță.
Pe lângă speciile de Ceutorhynchus (napi și pallidactylus) la capcane au venit și adulți de Baris spp. (posibil coerulescens). Baris coerulescens este o gărgăriță a rădăcinilor de rapiță care este tot mai prezentă în culturi în ultimii ani, fiind semnalată de către mai mulți specialiști din România.
Despre această gărgăriță voi scrie un articol în curând, deoarece observ că se face multă vorbire în ultimul timp cum că ar fi un dăunător nou, periculos pentru rapiță.
Nu trebuie să ne speriem de acest dăunător deoarece el poate fi combătut odată cu tratamentele care se fac la rapiță în tot sezonul de vegetație. Despre el voi reveni cu amănunte în viitor.
La citirea din data de 10.03.2025 am cuantificat capturile pe trei zile.
Iată cum stă situația:
Capcana galbenă cu adeziv – 17 capturi din care 16 C. napi și 1 C. pallidactylus; 12 Baris spp.;n
Capcana galbenă cu apă – 58 capturi din care 50 C. napi și 8 C. pallidactylus; 24 Baris spp..n
În trei zile la capcane au venit în total 71 adulți de C. napi și pallidactylus și 36 Baris spp.. Asta înseamnă o medie de 24 adulți/zi pentru gărgărițele tulpinilor și 12 Baris/zi. Pragul economic de dăunare este depășit.
Chiar dacă ați făcut tratamente trebuie să monitorizați zborul în continuare. Nu uitați că tratamentul trebuie repetat.
Analiza adulților capturați la capcane arată că Ceutorhynchus napi este predominant în acest an prin comparație cu C. pallidactylus.
Asta înseamnă că daunele s-ar putea să fie mai ridicate deoarece C. napi preferă pentru ovipoziție lăstarii floriferi și zona coletului. Despre Baris spp. pot spune că este pentru prima dată când îi văd la capcane în această perioadă.
Condițiile de anul trecut (foarte călduroase) au favorizat dezvoltarea acestei specii. Posibil în viitor ca populațiile să fie mai numeroase.
Important!
Pe parcursul lunii martie și aprilie vă voi ține la curent cu evoluția zborului, depunerea pontelor, apariția primelor larve.
Stați aproape de USVT PLANT PROTECTION și OGOR unde veți găsi informații utile și alerte despre dăunătorii și patogenii din principalele culturi agricole.
Nu ezitați să ne contactați dacă întâmpinați probeme deosebite în culturile dumneavoastră.
Șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia
FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV ”Regele Mihai I” din Timișoara
Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor
Notă: Acest articol cât și fotografiile nu pot fi utilizate/preluate fără acordul autorului (Cotuna Otilia). Materialul poate fi citit și distribuit de către cei direct interesați (fermieri, studenți etc) cu respectarea legislației în vigoare.