Grădină

INFORMARE. Începe monitorizarea dăunătorilor porumbului în cadrul programului Arc farm intelligence

INFORMARE! ÎNCEPE MONITORIZAREA DĂUNĂTORILOR OSTRINIA NUBILALIS ȘI HELICOVERPA ARMIGERA LA SCDA LOVRIN.

Stimați Fermieri!

Iată-ne ajunși la cel de-al patrulea an de monitorizare continuă a doi dăunători periculoși ai porumbului (Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis) alături de compania FMC AGRO OPERATIONAL ROMANIA, în cadrul programului Arc farm intelligence. Alături de partenerii noștri, după patru ani, putem spune că, programul Arc farm intelligence este un succes.

De la an la an, sistemul de monitorizare a fost perfectat în așa fel încât, rezultatele obținute să se coreleze cu cele din teren. Au fost testate de-a lungul timpului mai multe tipuri de capcane. La unele modele s-a renunțat deoarece rezultatele nu au fost cele scontate. Anul acesta avem modele noi pe care le vom testa alături de partenerii noștri. Rezultatele le vom aduce în atenția dumneavoastră.

Astăzi (17 mai 2023), împreună cu FMC România au fost montate la SCDA Lovrin capcane automate (SMAPPLAB Ungaria, Grecia – tip pâlnie, Canada – tip delta), capcane cu feromoni (Csalomon, tip pâlnie) și capcane Delta cu feromoni și momeli alimentare (fabricate la Institutul Raluca Rîpan din Cluj) pentru monitorizarea zborului dăunătorilor amintiți mai sus.

Pe lângă capcanele de la Lovrin, ca specialist, am sarcina în cadrul acestui program, de a valida aproximativ 200 de capcane amplasate în mai multe zone climatice din România (Banat, Crișana, Oltenia etc).

De ce monitorizăm acești dăunători ai porumbului?

Monitorizarea zborului este necesară pentru stabilirea cât mai precisă a perioadei optime de aplicare a tratamentelor chimice și biologice în culturile de porumb unde cei doi dăunători sunt prezenți în densități mari.

Menționez că, ambii dăunători sunt extrem de greu de combătut datorită biologiei lor, mobilității, apariției eșalonate dar mai ales datorită modului de hrănire ascuns. Capcanele cu feromoni se citesc din trei în trei zile iar numărul de fluturi capturați este introdus în aplicația Arc farm intelligence.

Capcanele automate numără capturile și le înregistrează direct în aplicație, nefiind necesară prezența unui operator. La fiecare trei zile ele trebuie totuși curățate pentru ca datele să nu fie eronate de la o citire la alta. Când se înregistrează maximul curbei de zbor este semn pentru noi că, adulții celor doi dăunători se află la maxim de împerechere, depunere ouă și apariția primelor larve.

La câteva zile de la maximul curbei de zbor va fi emisă alerta sau alertele către fermierii interesați. De altfel, după cum bine știți deja, fermierii au acces gratuit la Arc farm intelligence (FMC ROMÂNIA).

Stați aproape de SCDA LOVRIN și FMC ROMÂNIA pentru a fi la curent cu evoluția celor doi dăunători în acest sezon de monitorizare!

Controlul biologic al dăunătorilor din culturile agricole

IMPORTANT!

Puteți accesa acest articol și pe www.scdalovrin.com la secțiunea ”Articole de informare”

Dr. Ing. Cotuna Otilia

Șef Laborator Protecția Plantelor SCDA Lovrin

Șef lucrări FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV ”Regele Mihai I” din Timișoara

Notă: Acest material nu poate fi utilizat de către nimeni fără acordul autorului. Fotografiile sunt originale și nu pot fi folosite în lucrări științifice, articole sau cărți, etc..fără acceptul autorului. SCDA Lovrin, prin Laboratorul de Protecția plantelor și Facultatea de Agricultură din cadrul USV ”Regele Mihai I” din Timișoara, dorește să vină în sprijinul fermierilor cu informații corecte, din teren, cu privire la bolile și dăunătorii din culturile agricole. În acest sens, materialul poate fi studiat și distribuit de către cei direct interesați.

Dr. Ing. Otilia Cotuna

Șef lucrări Dr. Ing. Otilia Cotuna, doctor în agronomie - Facultatea de Agricultură USV ”Regele Mihai I” din Timișoara, Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor.

One thought on “INFORMARE. Începe monitorizarea dăunătorilor porumbului în cadrul programului Arc farm intelligence

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *