Categories: Grădină

Insecticidele bio: o alternativă mai prietenoasă cu mediul

Insecticidele bio reprezinta o solutie mai prietenoasa cu mediul in comparatie cu insecticidele sintetice.

Acestea sunt fabricate din materiale naturale precum plante, microorganisme si minerale.

Deoarece se descompun mai rapid si au un nivel mai redus de toxicitate pentru speciile ne tinta, insecticidele bio sunt considerate o alegere mai buna pentru protectia mediului.

Totusi, eficacitatea acestor produse poate fi afectata de factori precum conditiile meteorologice, momentul aplicarii si rezistenta daunatorilor.

In ciuda acestor limitari, insecticidele bio sunt totusi o optiune mai buna pentru protectia mediului si sanatatea umana, deoarece au un impact mult mai redus asupra ecosistemelor si a speciilor ne tinta.

In concluzie, insecticidele bio sunt o alternativa mai prietenoasa cu mediul, si ar trebui sa fie luate in considerare atunci cand se iau masuri pentru a proteja plantatiile si a preveni raspandirea daunatorilor.

Exemple de insecticide bio includ:

Uleiul de neem – obtinut din semintele arborelui de neem, acesta poate fi eficient impotriva gandacilor, afidelor, acarienilor si altor insecte daunatoare.

Uleiul de neem este renumit pentru proprietatile sale puternic antiparazitare, antibacteriene si insectifuge. Neemul a fost folosit in India din timpuri stravechi si este mentionat in textele antice ca fiind un arbore scaru, „tamaduitorul tuturor bolilor”. O serie de publicatii stiintifice confirma eficacitatea uleiului de neem contra bacteriilor, parazitilor si insectelor. Arborele Neem este folosit in agricultura ca fertilizator, pesticid si insecticid natural. Este un arbore cu crestere rapida, originar din India, Pakistan si Burma, vesnic verde, care atinge o marime de circa 15-20 de metri, in conditii favorabile poate ajunge pana la 40 de metri. 

Bacillus Thuringiensis (BT) – poate fi folosit ca insecticid impotriva unor specii precum molii si fluturii.

Bacillus thuringiensis (BT) este o bacterie care apare in mod natural in sol, care a fost folosita Inca din anii 1950 pentru controlul insectelor naturale. Se compune dintr-un spor, care ii confera persistenta si un cristal proteic in spor, care este toxic. Aceasta proteină toxica difera, in functie de subspecia BT care o produce, producand o variatie de toxica BT pentru anumite specii de insecte. Atunci cand bacteria este consumata de anumite insecte, cristalul toxic este eliberat in intestine, blocand sistemul care protejeaza stomacul daunatorilor de propriile sucuri digestive. Stomacul este perforat, iar insecta moare prin otravire. Din continutul stomacului sunt eliberati apoi sporii insisi. Acelasi mecanism al BT este inofensiv pentru pasari, pestii si mamiferele ale caror conditii acide impiedica efectul bacteriilor.

Spinosad – un compus natural produs de o ciuperca care poate fi folosit ca insecticid impotriva unor specii precum gandacii, molii si acarienii și combaterii daunatorilor din culturile de vita de vie, pomi fructiferi, legume, cartof.

Are un nou mecanism de actiune, unic in lume, diferit de toate insecticidele chimice sau biologice: actioneaza la nivelul sistemului nervos al insectelor, provocand paralizia acestora. Ca atare, daunatorii nu se mai misca, nu se mai hranesc si mor. Nu se cunosc fenomene de rezistenta la spinosad. Are eficacitatea insecticidului sistemic chimic (are eficacitate similara piretroizilor si superioara organofosforicelor si altor insecticide sintetizate chimic) dar este inofensiv fata de mediu si om fiind un produs biologic (produs de fermentatie al unei bacterii din sol: Saccharopolyspora Spinosae). Apartine unei familii noi de insecticide biologice: Naturalyte (cuprinde insecticide derivate din metaboliti ai organismelor vii).

Combaterea eficientă a dăunătorilor la flori și legume aflate în spații închise

Diatomee – acestea sunt alge microscopice care pot fi utilizate ca insecticide impotriva insectelor acvatice. Dovezile fosile sugerează că datează din timpul, sau înaintea perioadei jurasice. Diatomeele mai sunt folosite pentru monitorizarea condițiilor mediului și în studiul calității apei.

Uleiul de sulf – un compus obtinut din sulf care poate fi folosit ca insecticid impotriva unor specii precum afidele, molii si acarienii.

Acestea sunt doar cateva exemple, si lista poate include si alte produse precum piretrinele si extractele de plante. Este important de retinut ca, chiar si insecticidele bio pot avea un impact negativ asupra mediului si a altor specii, si ar trebui utilizate cu precautie.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Căderea florilor și avortarea fructelor la roșii. 9 metode pentru a evita aceste efecte la tomate

Principalii factori care duc la căderea florilor sau la avortarea fructelor la culturile de tomate…

23 de ore ago

De ce se răsucesc sau încrețesc frunzele la legume. Cum stabilim cauzele, modalități de rezolvare

Fenomenul de răsucire a frunzelor, în special la roșii, apare pe durata verii, fiind determinat…

23 de ore ago

Fertilizarea foliară, secretul unei recolte bogate de fructe și legume

Atunci când alegem un îngrășământ foliar trebuie să ținem cont de compoziția, eficiența lui și…

24 de ore ago

De ce cad și avortează florile la legume. Care este elementul cheie pentru înflorire accelerată și creștere a producției

Borul este elementul care influenteaza pozitiv formarea organelor de reproducere, înflorirea și fructificarea.

24 de ore ago

Cum protejăm speciile de măr și păr în această perioadă. Tratamente eficiente recomandate

Tratamentele din această perioadă protejează în continuare pomii fructiferi, dar mai ales fructele, împotriva bolilor…

4 zile ago

ATENȚIONARE! Risc de ”Black Point” în culturile de grâu din Vestul României

Boala numită ”BLACK POINT” se instalează în culturile de grâu către sfârșitul perioadei de vegetație,…

7 zile ago