Categories: Grădină

Istoria bordelezei, substanța validată în timp în întreaga lume. De cât timp este folosită în România

Denumirea de zeamă bordeleză (bouillie bordelaise în limba franceză), provine de la numele localității franceze Bordeaux.

Conform Wikipedia, Alexis Millardet (1838-1902), botanist și Ulysse Gayon (1845-1929), chimist, profesori la Universitatea de științe din Bordeaux au creat și experimentat folosirea zemii bordeleze pe culturi de viță de vie.

În limba română, adjectivul bordelaise a fost împrumutat și adaptat fonetic sub forma „bordeleză”.

Când a ajuns zeama bordeleză în România



Inventată și testată cu rezultate remarcabile pe vița de vie la sfârșitul secolului XIX, zeama bordeleză a ajuns foarte repede și în România, fiind și în prezent utilizată datorită proprietăților sale fungicide, bactericide și dezinfectante, validate în timp.

Astfel, ziarul ”Evenimentul” din data de 27 iulie 1897 prezenta cititorilor săi modalitatea de preparare a acestei substanțe.


Mai jos puteți citi articolul din 1897, cu păstrarea ortografiei originale:

Mai în toate țările mildewul (NR mana viilor) și tratamentul seu sunt cunoscute, dar la noi,unde acum se pune bază unei culturi raționale a viei, trebue să arătăm, celor ce nu cunosc, formulele diferitelor soluțiuni întrebuințate în contra acestei boale, care causează uscarea și căderea prematură a frunzelor și rodului.

Se va întrebuința următoarele materiale pentru un pogon de vie.

  • Peatră vânătă (Sulfat de cupru) 8 kgr.
  • Var alb gras (stins) 4 kg
  • Apă curată 400 l.

Această soluțiune se numește zeamă bordeleză și se pregătește astfel : peatră vânătă, așezata intr’un sac sau pânză, suspendată de un lemn, se topește intr’un vas. Apa caldă activează mai mult topirea. In alt vas mai mic, se prepară varul stins cu 10 l. apă; după topirea materialelor, aceasta se amestecă cu soluțiunea de pentru vânată.

Pe fundul vasului se va depune un precipitat, de aceea se agită lichidul înainte de întrebuințare.

Condițiunile esențiale pentru succesul acestei lupte, in apărarea vieței de boale sunt și: menținerea terenului in stare de curățenie, de aerisire și de insănătoșare, aplicărei minuțioase a tratamentului ca, lichidul distribuit, să atingă pe cât se poate totalitatea organelor plantei.

Cum se fac stropirile albastre obligatorii din livadă, după recoltarea fructelor

Soluția ce a rezistat testului timpului

Soluția este folosită în prezent în multe țări pentru a proteja culturile de viță de vie, pomi fructiferi și alte plante.

Zeama bordeleză se poate folosi și în culturile ecologice.

Citește aici care este diferența dintre piatra vânătă și zeama bordeleză. Ce cantități se folosesc. Tabel concentrații.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago