Unul dintre cei mai grăbiți pomi fructiferi în ceea ce privește plecarea în vegetație și înfloritul este caisul.
La o primă vedere acesta ar putea fi un aspect pozitiv, cu condiția ca după deschiderea mugurilor să nu existe temperature negative, care pot afecta în mod dramatic producția.
Totuși, vremea capricioasă de primăvară le oferă proprietarilor de livezi și surprize neplăcute.
Există mai multe studii care au analizat efectele temperaturilor scăzute asupra caisului înflorit.
În general, se consideră că temperatura minimă care poate afecta culturile de cais este de aproximativ -2 grade Celsius.
Temperaturi mai scăzute pot provoca daune mai mari la nivelul florilor, ceea ce poate duce la pierderi semnificative în producția de fructe.
Un studiu realizat în China a analizat efectele temperaturilor scăzute asupra producției de caise. Cercetătorii au descoperit că, în cazul în care temperaturile scad sub -1,5 grade Celsius în timpul înfloririi, producția de fructe poate fi afectată semnificativ, cu o reducere de până la 70% a recoltei.
De asemenea, o cercetare științifică făcută în Turcia a arătat că temperaturile scăzute din timpul perioadei de înflorire pot duce la o reducere semnificativă a numărului de flori polenizate și, implicit, la o reducere a producției de fructe.
Totodată, un studiu realizat în Iran a analizat momentul înfloririi caișilor în raport cu temperaturile medii lunare și umiditatea relativă. Rezultatele au arătat că momentul înfloririi este influențat de temperaturile din luna ianuarie și februarie și de umiditatea relativă din martie.
În două studii efectuate în Japonia se arată că:
Caișii, dar și alți pomi fructiferi înrudiți precum piersicul, cireșul sau vișinul, înfloresc primii datorită faptului că aceștia necesită o perioadă de expunere la temperaturi scăzute pentru a forma mugurii florali, proces numit vernalizare (trecerea plantelor de la etapa vegetativa la cea generativă).
Acești pomi sunt mai sensibili la temperaturile ridicate din timpul iernii, iar perioada de expunere la temperaturi scăzute înainte de înflorire este esențială pentru formarea mugurilor florali și pentru declanșarea procesului de înflorire.
Prin urmare, acești pomi încep să înflorească mai devreme decât alți pomi fructiferi, care nu necesită această perioadă de expunere la temperaturi scăzute.
VIDEO Cum rezolvăm problema crengilor rămase după tăierile de primăvară
Locul de origine al caisului
Originea caisului nu este exactă datorită istoriei sale preistorice, dar există indicii conform cărora este originar dintr-un climat continental cu ierni reci, precum și că acesta a pornit călătoria în întreaga lume de undeva din zona Armeniei.
În vremurile noastre, caisul este cultivat cel mai mult în Orientul Mijlociu, Asia de Vest, America de Nord-Est și China de Est.
În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…
După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…
Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…
Dacă doriți să înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…
În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…
Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…
View Comments