Grădină

Lista cu documentele necesare pentru înscrieri în sectorul de agricultură ecologică (actualizată 2024)

Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale.

Agricultura ecologică este un sector dinamic în România, care a cunoscut în ultimii ani o evoluţie ascendentă.

Una din condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezintă promovarea conceptului de agricultură ecologică în vederea conştientizării consumatorilor de avantajele consumului de produse ecologice, astfel încât aceştia să ofere un preţ mai mare pentru produse curate a căror calitate este garantată de un sistem de inspecţie şi certificare.

Agricultura ecologică, agricultura viitorului

Uniunea Europeană menține un sistem strict de control și de asigurare a respectării normelor privind produsele alimentare ecologice.

Producătorii primesc un certificat care confirmă că produsele lor respectă standardele ecologice.

Toți operatorii sunt verificați cel puțin o dată pe an pentru a se vedea dacă respectă în continuare regulile.

Documente necesare

Până pe data de 15.05.2024 se pot face înscrieri în sectorul de agricultură ecologică.

Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, agricultorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai, pe toată trasabilitatea produsului.

Pentru producătorii/ procesatorii/comercianții care se vor înscrie în sistemul de agricultură ecologică documentele necesare înscrierii sunt:



  • Fișa de înregistrare în agricultură ecologică – producător / procesator / comerciant;
  • Copie BI- CI;
  • Copie certificat de înregistrare Registrul Comerțului;
  • Anexa 11- declarație pe propria răspundere pentru deținerea de documente;
  • Copie contract cu Organismul de Control;
  • Document justificativ certificat de conformitate pentru anul anterior(2023)emis de Organismul de Control;

Documentele precizate mai sus vor fi depuse la sediile Direcțiilor pentru Agricultură Județene.

La câți ani se face înlocuirea patului de cultură. Soluții ecologice pentru grădinari, testate în timp

În România, reglementările acestui domeniu au loc în baza Planului Național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice.

În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice.

 În anul 2023 numărul operatorilor înscriși în agricultura ecologică a crescut cu un procent de 9% față de anul anterior, iar suprafață cultivată în sistem ecologic la nivelul județului Teleorman a fost de 29.005 ha. De asemenea, 41 de apicultori fac parte din sistemul ecologic, iar aceștia dețin un total de 5666 familii de albine, au menționat reprezentanții DAJ Teleorman.

Metoda japoneză EM, de fertilizare ecologică a solului și creștere a randamentului culturilor

 

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *