Grădină

Loboda, gust și culoare a mâncării fără efort. Cum să ai lobodă proaspătă tot timpul în grădină

Loboda (Atriplex hortensis) denumită și măcriș de grădină sau spanac sălbatic este o plantă apreciată pentru proprietățile sale nutritive și ușurința de cultivare.

Această plantă are o istorie îndelungată, fiind menționată pentru prima dată în Asia de Vest și Europa.

Loboda se dezvoltă inclusiv în soluri uscate, fără substanțe nutritive, motiv pentru care a fost adesea cultivată în regiuni aride sau sărace în resurse agricole.

Frunzele sunt o sursă bună de vitamine A, C și K, precum și de minerale, cum ar fi fierul, calciul și magneziul.

Tipuri de lobodă
Există mai multe varietăți de lobodă, dintre care cele mai comune sunt:

  • Loboda cu frunze verzi (Atriplex hortensis): Aceasta este cea mai răspândită varietate, cu frunze mari, rotunjite și de culoare verde închis. Este foarte populară în bucătăria tradițională și poate fi cultivată cu ușurință în grădini și ghivece.
  • Loboda cu frunze roșii (Atriplex hortensis rubra): O varietate cu frunze roșii sau violet, aceasta adaugă o notă vibrantă și colorată preparatelor culinare. Este bogată în antioxidanți și conferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

Arie de cultivare

Loboda este o plantă rezistentă și se adaptează ușor la diverse condiții climatice și tipuri de sol.

De cele mai multe ori o veți găsi în grădină, răsărind și dezvoltându-se în diferite locuri, fără să fie nevoie să o însămânțați anual.

Cu toate acestea, pentru a obține cele mai bune rezultate, este recomandată cultivarea într-un mediu bine drenat, cu expunere la soare directă sau semiumbră. Acest lucru asigură o creștere sănătoasă și o producție generoasă de frunze.

Loboda poate fi cultivată în grădini, spații de bucătărie sau chiar în ghivece, pentru cei care au un balcon sau o terasă.

Îngrijirea lobodei

  • Sol și fertilizare: Loboda preferă solurile sărace în substanțe nutritive, dar bine drenate. Dacă doriți, puteți adăuga compost sau îngrășământ organic în sol pentru a spori fertilitatea acestuia. Evitați excesul de nutrienți, deoarece aceasta poate determina creșterea rapidă a plantelor, cu un conținut redus de substanțe benefice.
  • Udare: Loboda are nevoie de o cantitate moderată de apă. Asigurați-vă că solul este udat uniform și evitați supraudarea sau uscarea excesivă a acestuia.
  • Distanță de plantare: În momentul plantării, asigurați-vă că lăsați suficient spațiu între plante, de aproximativ 50 cm, pentru a permite dezvoltarea lor optimă. În 3-4 luni de la răsărire aceasta va ajunge la o înălțime de peste doi metri și va forma de jur împrejur o tufă.

Recoltare

Loboda poate fi recoltată după aproximativ 6-8 săptămâni de la plantare, atunci când frunzele au crescut suficient pentru a fi culese. Pentru a recolta, tăiați frunzele exterioare și lăsați-le pe cele interioare să continue să crească. Această abordare va permite o producție continuă de frunze proaspete.

Utilizare în bucătărie

Cea mai larg răspândită utilizare a lobodei este legată de felul I, fiind folosită în ciorbe, borș, supă cremă, dar se mai poate folosi și în salate, mâncare cu usturoi, precum și ca ingredent pentru sarmale (învelite în frunze de lobodă).

Cum se organizează grădina. Tabel cu legumele compatibile/incompatibile

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *