FloriGrădină

Lucrări de toamnă obligatorii la trandafiri. Cum se fac tăierile, sfaturi practice




Trandafirii sunt printre cele mai rezistente flori din grădină. Lucrările de toamnă la trandafiri au ca scop protejarea lor de ger, îndepărtarea părților afectate de boli și asigurarea apei, dacă este o toamnă secetoasă.

Cum se fac tăierile

Tăierea efectivă a trandafirilor are loc numai primăvara, deoarece dacă se efectuează tăieri până la rădăcină toamna, trandafirii pot fi omorâţi, riscul de îngheţ fiind foarte mare.

Astfel, în toamnă se fac doar tăieri de curăţare şi întreţinere, lucrări simple, care, dacă sunt efectuate la timp vor duce la rezultate spectaculoase în următorul an.

După căderea frunzelor, ramurile trebuie tăiate la o lungime de aproximativ 50-60 cm, evitându-se astfel ruperea crengilor, plesnirea altoiului sau dislocarea tulpinii din cauza viscolului sau a zăpezii.

Se vor tăia ramurile moarte, bolnave, deteriorate, slab dezvoltate și ramurile care cresc spre interiorul tufei, se scurtează ramurile sănătoase, puțin câte puțin până se ajunge la “lemn alb”.

Prin tăierea de curățare, tufa se aerisește și se facilitează accesul la baza acesteia pentru lucrarea de mușuroire.

Tăierea se face doar în cazul trandafirilor tufă, nu și pentru trandafirii cățărători.

În cazul trandafirilor cățărători, pregătirea pentru iarnă înseamnă legarea ramurilor, pentru a le oferi protecție împotrivă vântului și a zăpezii.

La trandafirii tip pomișor, prima tăiere este recomandată toamna, înainte de venirea iernii.

Se vor tăia ramurile principale la 35-40 de cm de la trunchi, apoi se acoperă pentru protejarea de îngheț.

Primăvara are loc cea de-a 2-a tăiere a ramurilor principale, la 15-20 de cm, păstrând 5-6 ramuri care să confere coroanei un aspect sferic. Se taie ramurile secundare la 3-4 ochiuri, se îndepărtează cele care cresc spre interior și cele foarte subțiri.

Tratamente recomandate




După tăiere, este indicat să se aplice un tratament fitosanitar pe bază de cupru (zeamă bordeleză), pentru a proteja cicatricile create prin tăiere, care sunt poarta de intrare pentru diverse boli. În plus, cuprul ajută la maturizarea ramurilor și astfel acestea vor rezista mult mai bine la ger.

Este foarte important să se elimine toate frunzele și uscăturile din jurul trandafirilor și din întreaga grădină, pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor care pot afecta tufa de trandafir, deoarece frunzele și ramurile uscate sunt un loc foarte bun pentru adăpostirea insectelor și supraviețuirea ciupercilor pe timpul iernii.

Mușuroirea

Cea mai importantă activitate de toamnă este mușuroirea, care are ca scop protejarea plantelor în iernile geroase, mușuroiul protejând altoiul împotriva înghețului.

La sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, când se înregistrează temperaturi negative atât ziua cât și noaptea, altoiul trandafirului trebuie acoperit cu un mușuroi de pământ bine mărunțit, de 20-30 cm înălțime, pentru a-l proteja de ger.

Sfat practic

Trebuie evitați bulgării de pământ care formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă în caz de ger.

Mușuroaiele nu trebuie făcute când afară temperaturile sunt încă ridicate, deoarece sub mușuroi se vor forma lăstari fragezi, care vor îngheța peste iarnă.

Sursa: Glissando (companie de comercializare a produselor pentru agricultură și protecția plantelor, care  deține o rețea națională de 18 depozite și 49 fitofarmacii).

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *