Grădină

Lucrări importante de toamnă în grădină. Cum se curăță corect terenul de resturile vegetale

Curățarea terenului din grădină de resturile vegetale este o lucrare importantă de toamnă, care ajută la menținerea sănătății solului și a plantelor.

Totodată, acum este momentul în care trebuie să începeți lucrările pentru a pregăti toate condițiile recoltei de anul viitor.

Resturile vegetale pot fi o sursă de adăpost și hrană pentru dăunători și boli, iar dacă nu sunt îndepărtate, pot duce la probleme precum:


 • Bolile plantelor: Resturile vegetale pot fi o sursă de infecție pentru plante, mai ales dacă sunt infestate cu boli.
 • Dăunători: Resturile vegetale pot oferi adăpost și hrană pe durata iernii pentru dăunătorii plantelor, cum ar fi acarienii, gândacii și rozătoarele.
 • Îmbunătățirea solului: Resturile vegetale sunt o sursă de materie organică pentru sol. Dacă sunt folosite corect, acestea ajută la îmbunătățirea structurii solului, la creșterea aerării și drenajului și la furnizarea de nutrienți plantelor. Puteți utiliza un compostor pentru a transforma aceste deșeuri în compost bogat pentru plantele din grădină.

Echipamente necesare

Pentru a curăța terenul din grădină de resturile vegetale toamna, veți avea nevoie de următoarele echipamente:

 • Greble, furci și eventual mături, pentru a aduna frunzele căzute
 • Foarfeci sau drujbe pentru a tăia tulpini uscate și tufișuri
 • Lopată pentru a îngropa resturile vegetale
 • Roabă
 • Mănuși

Iată câteva sfaturi pentru curățarea corectă a terenului din grădină de resturile vegetale toamna:

 1. Alegeți momentul potrivit. Cel mai bun moment pentru a curăța terenul din grădină de resturile vegetale este toamna, după ce recolta a fost culeasă, iar plantele s-au uscat sau au fost tăiate. În acest fel, resturile vegetale vor avea timp să se descompună înainte de primăvară. Este recomandat să treceți la curățare în perioada caldă de toamnă. Amânarea acestei operațiuni va îngreuna condițiile în care veți lucra.
 2. Eliminați toate resturile vegetale. Acest lucru include frunze căzute, tulpini uscate, flori ofilite și tufișuri sau copaci tăiați.
 3. Compostați resturile vegetale. Compostarea este o modalitate excelentă de a recicla resturile vegetale și de a le transforma până în primăvară în îngrășământ natural pentru sol.
 4. Îngropați resturile vegetale. Dacă nu aveți timp sau spațiu pentru a composta resturile vegetale, le puteți îngropa în sol. Acest lucru va ajuta la îmbunătățirea structurii solului și la furnizarea de nutrienți plantelor.
 5. Distrugeți resturile vegetale infestate. Dacă resturile vegetale sunt infestate cu boli sau dăunători, acestea trebuie distruse. Acest lucru se poate face prin ardere, compostare termică sau îngropare adâncă.
 6. Efectuați o arătură de toamnă. Pământul va putea astfel să se încarce mai bine cu nutrienți până la plantarea de primăvară și totodată se va evita compactarea acestuia.Sfaturi suplimentare

 • Dacă aveți un teren mare, puteți închiria un tractor sau un echipament de tuns iarba pentru a vă ajuta să curățați resturile vegetale.
 • Dacă aveți un număr mare de resturi vegetale, le puteți duce la un depozit de deșeuri vegetale.
 • Nu ardeți resturile vegetale, deoarece acest lucru poate provoca poluare a aerului.

Prin curățarea corectă a terenului din grădină de resturile vegetale toamna, vă puteți ajuta să vă mențineți grădina sănătoasă și productivă.

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *