GrădinăPomicultură

Lucruri esențiale despre dezmugurire la pomii fructiferi. Ce sunt substanțele de rezervă

Prima fenofază de creștere a pomilor fructiferi, după faza de repaus vegetativ relativ, este dezmugurirea și începutul creșterii lăstarilor.

Aceasta începe primăvara, în momentul în care constant vor fi temperaturi între 0 și 5 grade Celsius.

Începutul dezmuguritului este diferit în funcție de specia pomicola, de soi și cum am spus în funcție de vremea in perioada de primăvară.

Succesul acestei fenofaze este strâns legat de rezervele de substanțe acumulate în anul precedent.

Toate procesele până la înflorit se derulează practic pe seama substanțelor acumulate după faza de recoltare a fructelor și depozitate în pomi.De aceea este foarte importantă agrotehnica după faza de recoltare, atunci trebuie ca pomul să nu sufere în special de lipsa de azot, fosfor și de apă astfel încât până la instalarea repausului vegetativ sa se poată acumula cat mai multe substanțe de rezervă.

În accepțiunea generala se consideră că umflarea mugurilor are loc când solzii mugurilor se depărtează și începe să se vadă diferente de culoare sub acești solzi.

Când începe și se încheie dezmugurirea

Începutul dezmuguritului se consideră atunci când mugurii crapă, apar solzii de culoare mai deschisă și se considera încheiată când în vârful acestora  apar vârfurile frunzulițelor acoperite de fire fine de păr.

Am vrut sa explic un pic când începe și cand se termină dezmuguritul deoarece observ ca este multă confuzie și chiar persoane cu oarecare notorietate sau fitofarmacii leaga dezmuguritul, când trebuie aplicat uleiul horticol de alta fenofaza a pomilor si anume urechiușa de șoarece sau buton verde/alb/roz.

Aceasta este alta fenofaza cand deja vom trata cu alte substanțe de regulă sistemice precum și cu biostimulatori pentru a pregati corespunzator înfloritul.

În concluzie nu așteptați fenofaza de buton sau urechiușă pentru aplicarea uleiului, nu asta înseamnă dezmugurit, s-ar putea sa va treziți cu mugurii deja atacați.

Pentru cine nu crede, vă rog sa priviți aceasta poza din anii trecuți, când deja la dezmugurit buburuza este la treaba.

ATENȚIONARE! Fung prezent în livezile de pomi fructiferi, de nuc și în plantațiile de paulownia

Roberto Marius Popa

Expert în domeniul pomicol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *