Mana castraveților, boala care distruge cultura dacă nu se iau măsuri la apariția primelor semne
Mana cucurbitaceelor poate fi întâlnită atât la castraveți, dar și la dovlecei sau pepeni.
Boala atacă în toate fazele de dezvoltare a plantelor și este prezentă mai ales în spațiile protejate (sere, solarii) dar și în grădina și câmp, unde poate duce la pierderea parțială sau totală a producției de castraveți.
Cum se manifestă mana castraveților
Se manifestă prin apariția pe partea superioară a frunzelor a unor pete colțuroase, la început de culoare verde – gălbuie, apoi galbene, pentru ca în final să devină brune.
Pe partea inferioară a frunzelor se formează un puf cenușiu – violaceu care reprezintă de fapt conidioforii cu conidiile.
Atacul începe pe frunzele aflate la baza plantei, iar dacă nu se iau măsuri de combatere, frunzele se usucă, devin sfărâmicioase și cad. Ulterior, vrejii se usucă, iar florile avortează și cad.
Pe fructe boală se manifestă mai rar, însă neavând frunze acestea rămân mici și cu un gust amar, neplăcut.
Apariția bolii este favorizată de picături de apă pe frunze (în solar se formează condens și picăturile de apă cad pe frunze), nebulozitate prelungită, valori ridicate ale temperaturilor.
Tratamente preventive și pentru combatere
Pentru prevenirea și combaterea bolii recomandăm stropiri cu următoarele fungicide :
- Armetil Cobre – 2,5 kg/ha (25 g /10 litri de apă).
- Captadin 80 wdg – 0,15% (15 g /10l apă).
- Cupridin 50 wp – 1,5 – 2,0 kg/ha (20g /10l apă).
- Melody Compact – 2,0 kg/ha (20g /10l apă).
Produsele se utilizează alternativ prin stropiri la interval de 7 – 10 zile între ele, iar pentru o mai bună eficientă a tratamentului la fiecare soluție preparată se adaugă adjuvantul SOLVANT – 3,0 ml/10 litri de apă.
Un tratament deosebit de eficient se poate face în perioada de vegetație cu:
PACHET EVALIA LEGUME – ce conține două fungicide ce combat o gama largă de boli și un îngrășământ foliar pentru dezvoltarea plantelor.
Să aveți recolte bogate!
Aveți astfel de pete pe tomate? De ce se formează alternarioza, tratamente preventive și curative
Bună seara! La cat timp după stropire se pot consuma castraveții?
Pingback: Dăunătorul care atacă legumele în această perioadă. O singură omidă poate distruge toate roșiile dintr-un ciorchine – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: De ce cad și avortează florile la legume. Care este elementul cheie pentru înflorire accelerată și creștere a producției – Atlas pentru casă și grădină
Pingback: De ce sunt amari unii castraveți. Trucul simplu care elimină gustul neplăcut al castraveților – Atlas pentru casă și grădină