Grădină

Mere cu gust de banană. Pepiniere de unde puteți procura puieți

Mere care au gust de banană? Da, acestea există! Cea mai răspândită cultură de fructe din lume, cea de mere, oferă o diversitate extrem de mare a soiurilor, acestea având diferite gusturi și dimensiuni.

STATISTICĂ Merele sunt pe primul loc în clasamentul celor mai populare fructe din lume, locul doi în acest top fiind ocupat de prune. În livezile din România se află în acest moment peste 24 de milioane de meri.

În prezent, există câteva soiuri deosebite de mere, care au un pronunțat gust de banană.

Banana Winter (banana de iarnă sau „Flory”) este un soi care a apărut acum mai bine de 130 de ani la o fermă din Indiana, SUA, fiind introdus în circuitul comercial în anul 1890.

Este un măr cu un gust deosebit, care se consumă în stare proaspătă sau sub formă conservată, cu o aromă parfumată de banană, ușoară și dulce, cu mențiunea că doar fructele de calitate, bine coapte, vor avea acest parfum.

Fructul este mare, are o coajă netedă, cerată, de culoare galben pal, cu zone în culori roșu-roz la coacere.

Banana de iarnă este un măr extrem de atractiv, precum și un plus benefic pentru livada de acasă. Winter banana este un măr autofertil, ceea ce înseamnă că nu numai că se polenizează pe sine, ci servește și ca un polenizator foarte eficient pentru alți meri, ajutând la creșterea producției și a randamentului în livezile mai mici, cu soiuri limitate.

Avantaje și dezavantaje ale soiului

Pentru cultivatori, soiul Winter Banana are numeroase avantaje, care aduc un plus valoros pentru livadă. Înflorește târziu, caracteristică care îl poate proteja de înghețul ocazional de primăvară și este un măr destul de precoce, producând adesea fructe în al doilea sau al treilea an după plantare.

Este totuși un un soi cu un nivel scăzut de rezistență la temperaturi mici, context în care poate fi crescut cu succes în regiunile mai calde, cu ierni blânde și mai puține perioade de îngheț.

Totuși, ca orice alt măr, Banana Winter are și câteva neajunsuri. Datorită cojii sale subțiri, fructul se deteriorează ușor și arborele este susceptibil la diverse boli.

Fără toaletare și tratamente corespunzătoare, copacul este predispus la a avea culturi mai mici în unii ani.

În condiții optime de păstrare, merele Banana Winter pot fi păstrate pentru consum o perioadă de 3-4 luni.

Dacă vă doriți să adăugați ceva diferit și special în livada de mere de acasă, atunci soiul Banana Winter merită luat în considerare. Cu aroma sa unică, acest măr vă va încânta simțurile și vă va oferi satisfacție în plus în ceea ce privește diversitatea.

Material săditor din acest soi poate fi procurat de la Pepinierele Voinești și de la Codru ST din Chișinău, R. Moldova.

Un alt soi de măr cu gust de banană este Ceadel Ceaceanska, creat în Serbia.

Fructele (foto sus) sunt foarte mari, ajungând până la jumătate de kilogram, sunt rezistente la transport și depozitare, au o coacere târzie (la sfârșitul lunii noiembrie), când capătă o culoare roșie intensă.

În perioada anterioară coacerii culoarea merelor este galbenă, cu tentă portocalie.

Soiul este cunoscut ca având o productivitate mare și poate fi procurat ca material săditor de la Pepinierele Natura Vital Garden din Drobeta Turnu Severin, care dețin plantații de puieți și în Kladusnica-Serbia.

România este pe locul 4 în lume la producția de prune

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *