Montarea unui solar în grădină

Montajul unui solar pentru legume în propria grădină implică anumite operații, nu foarte complicate, pe care le puteți face în regie proprie, cu ajutorul unor vecini sau prieteni.

Nivel dificultate: mediu

Într-o primă etapă trebuie să trasați locul unde vor veni stâlpii. Acesta trebuie să fie în forma de dreptunghi și de aceea trebuie să fie măsurat cu atenție, întrucât un mic decalaj va face ca sera să aibă forma unui paralelogram sau trapez.

Ca probă, diagonalele locului unde vor fi stâlpii laterali trebuie să fie egale.

Dupa această etapă, se vor săpa găurile, turna amestecul de ciment/apă și stâlpii se vor fixa în așa fel încât să nu se miște 1-2 zile, până când se întărește betonul.

După ce sunteți siguri că stâlpii s-au fixat definitiv puteți trece la etapa de montaj a arcadelor și a contravânturilor. Această operație se face cu șuruburi, dar există și varianta să le sudați.

După ce întreaga structură metalică este montată, acoperiți cu folie solarul, încercând să o întindeți cât mai bine, de preferat într-o zi însorită.

Chiar dacă nu sunteți mulțumiți de acestă operație și observați cute la folie, nu este nicio problemă. În următoarele zile mai puteți face ajustări, desfăcând clemele și trăgând de folie în zonele cu probleme.

Pentru zilele călduroase de vară se recomandă ca sera de legume să fie acoperită cu plasă de umbrire (cu gradul de 40-60%).

 

Câteva recomandări suplimentare:

Puteți construi sera în regie proprie. Arcadele pot fi făcute cu ajutorul unui aparat de roluire, pe care îl găsiți la atelierele mecanice din zona d-voastră. Ulterior, acestea pot fi sudate.

Dacă alegeți să cumpărați sera de la un producător luați în calcul întărirea suplimentară a acesteia, în special în zona colțurilor.

Calculați aria solarului și luați în considerare o suprafață cât mai mare, dar adaptată nevoilor d-voastră, de consum familial sau pentru comercializare. După amplasare va fi mult mai dificil să o extindeți, iar costurile inițiale nu sunt cu mult mai mari.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Montarea unui solar în grădină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *