DIYGrădină

FOTO cu explicații. Cum se montează un solar de legume, pas cu pas

Montajul unui solar pentru legume în grădină implică anumite operații, nu foarte complicate, pe care le puteți face în regie proprie, cu ajutorul unor vecini sau prieteni.

Nivel dificultate: mediu

Număr de persoane pentru montaj: minim 2



Etapa I Alegerea locului și trasare contur

Într-o primă etapă trebuie alegeți locul în care va fi amplasat solarul și să trasați pozițiile unde vor veni stâlpii.

La alegerea locului țineți cont atât de spațiul disponibil cât și de poziția soarelui față de solar pe durata zilei, pentru a oferi plantelor o perioadă cât mai lungă de lumină naturală.

Perimetrul pe care va veni solarul trebuie să fie în forma de dreptunghi și de aceea trebuie să fie măsurat cu atenție, întrucât un mic decalaj va face ca acesta să aibă forma unui paralelogram.

Ca probă, diagonalele locului unde vor fi stâlpii laterali trebuie să fie egale.

Etapa II Săparea găurilor/ betonare

După această etapă, se vor săpa găurile, în care se toarnă turna amestecul de ciment/nisip sau pietriș/apă și stâlpii se vor fixa în așa fel încât să nu se miște 1-2 zile, până când se întărește betonul.

Recomandăm să nu ignorați această etapă, de betonare, mai ales în condițiile în care pe durata de folosință acesta va trebui să facă față și unor vânturi puternice.

Etapa III Montajul arcadelor

După ce sunteți siguri că stâlpii s-au fixat definitiv puteți trece la etapa de montaj a arcadelor și a contravânturilor. Această operație se face cu șuruburi, dar există și varianta să le sudați.

Etapa IV Montarea foliei

După ce întreaga structură metalică este montată, acoperiți cu folie solarul, încercând să o întindeți cât mai bine, de preferat într-o zi însorită.

Nu ignorați semnele care indica poziția corectă a foliei (aceasta are din fabricație o parte pentru exterior și una pentru interior).

Chiar dacă nu sunteți mulțumiți de această operație și observați cute la folie, nu este nicio problemă.

În următoarele zile mai puteți face ajustări, desfăcând clemele și trăgând de folie în zonele cu probleme.

Pentru zilele călduroase de vară se recomandă ca solarul să fie acoperit cu plasă de umbrire (cu gradul de 40-60%).

solar

 

 

Recomandări suplimentare

Puteți construi solarul în regie proprie. Arcadele pot fi făcute cu ajutorul unui aparat de roluire, pe care îl găsiți la atelierele mecanice din zona d-voastră. Ulterior, acestea pot fi sudate.

Dacă alegeți să cumpărați sera de la un producător luați în calcul întărirea suplimentară a acesteia, în special în zona colțurilor.

Calculați aria montare folie solar și luați în considerare o suprafață cât mai mare, dar adaptată nevoilor d-voastră, de consum familial sau pentru comercializare.

După amplasare va fi mult mai dificil să o extindeți, iar costurile inițiale nu sunt cu mult mai mari.

Care este diferența dintre seră și solar. Cum se pot proteja împotriva vântului

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *