GrădinăPomicultură

Musca cireșelor, dăunătorul care afectează cel mai popular fruct al primăverii. Metode de combatere

Musca (viermele) cireșelor, cunoscută și sub numele de Rhagoletis cerasi, este o specie de dăunător major al acestor fructe, originar din Europa, care duce la pierderi semnificative de producție.

Acesta iernează în stadiul de pupă, în sol, la 2 – 5 cm adâncime.

Ciclul de viață al muștei cireșelor prezintă o singura generație pe an și începe cu ouăle depuse în coaja fructului nedezvoltat. Larvele eclozează și se hrănesc cu fructul în timp ce se dezvoltă.

Odată ce larvele sunt complet dezvoltate, acestea ies din fruct și își îngroapă corpul în sol, unde se transformă în pupă.

După o perioadă de timp, adulții eclozează din pupă și încep ciclul de viață din nou prin depunerea ouălor.

Pentru apariția primilor dăunatori sunt necesare 31–48 de zile cu temperaturi mai mari de 10ºC.

Atacă în special fructele de cireș, mai rar fructele de vișin. Fructele atacate prezintă pete de culoare brună, care la apăsare fac pulpa să cedeze.

Lucruri dulci despre cireșe. Cât cântărește cea mai mare cireașă din lume


Metode de combatere a acestui dăunător

Pentru a preveni infestarea cu musca cireșelor, se recomandă utilizarea capcanelor feromonale și a tratamentelor insecticide.  De asemenea, culesul și distrugerea fructelor afectate poate ajuta la reducerea populației de muște ale cireșelor.

Totodată, efectuarea arăturilor adânci de toamnă și săparea solului sub coroana pomilor distrug larvele hibernante.

Totodată, se vor folosi metode de combatere, printre care:

  1. Utilizarea capcanelor feromonale: acestea atrag muștele cireșelor folosind un feromon sexual și le capturează într-un recipient special. Această metodă poate ajuta la reducerea populației de muște ale cireșelor înainte să depună ouăle în fructe.
  2. Tratamente insecticide: utilizarea insecticidelor este o metodă eficientă de combatere a muștei cireșelor. Există mai multe produse disponibile pe piață, inclusiv tratamente organice și sintetice, care pot fi recomandate de inginerii agronomi, care se efectuează la avertizare, precum Calypso 480 SC (200 ml/ha), Decis Mega (0.15 l/ha), Fastac 10 CE (0.015 %), Karate Zeon(0.015%), Laser 240 SC (0.06%), NovadimProgress (0.750 l/ha).
  3. Culesul și distrugerea fructelor afectate: acesta este un mod natural de combatere a muștei cireselor. Culesul fructelor afectate și distrugerea acestora poate ajuta la reducerea populației de muște ale cireșelor.
  4. Utilizarea de plase de protecție: plasele de protecție pot fi instalate peste copacii de cireș pentru a preveni accesul muștelor cireșelor la fructe.

Este important să rețineți că utilizarea unui singur tratament sau metodă de combatere nu este întotdeauna suficientă pentru a elimina complet populația de muște ale cireșelor. Este recomandat să se folosească o combinație de mai multe metode, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Viermele prunelor, dăunătorul care îți poate distruge 80% din recoltă. Cum îți protejezi pomii


populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Musca cireșelor, dăunătorul care afectează cel mai popular fruct al primăverii. Metode de combatere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *