Mușuroi de zăpadă în jurul pomilor fructiferi. Metoda are avantaje în anumite condiții
În sezonul rece, protejarea pomilor sau arbuștilor devine o preocupare importantă pentru grădinari și pasionații de peisagistică.
Mușuroirea cu pământ toamna este importantă din perspectiva protecției termice pe care o oferă în zona rădăcinilor.
Dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, doctor în știinte horticole, proprietarul Pepinierelor Roman, explică cum trebuie să aibă loc procesul de mușuroire:
După ce pomii au fost plantați se va trece la mușuroirea acestora, respectiv ridicarea unui mușuroi, peste punctul de altoire, înalt de circa 30 cm, care se va păstra peste sezonul rece, până în primăvara (luna martie), când se va îndepărta și se va efectua o alveolă/farfurie, în care se vor uda pomii, pe tot parcursul anului.
O altă metodă naturală de a oferi această protecție, utilizată de unii proprietari de livezi, este învelirea zonei rădăcinilor cu zăpadă.
Această practică, adesea subestimată, poate oferi multiple avantaje pentru sănătatea și longevitatea pomilor și arbuștilor.
Mai mult decât atât, aceasta poate fi benefică și pentru sănătatea persoanelor care se vor implica în această operațiune, din perspectiva exercițiului fizic solicitant, dar util.
Avantaje ale învelirii cu zăpadă:
- Izolare termică naturală: Stratul de zăpadă din jurul rădăcinilor acționează ca un izolator termic natural, menținând o temperatură relativ constantă și protejând rădăcinile de temperaturile extreme.
- Menținerea umidității: Zăpada reține umezeala, oferind o sursă constantă de hidratare pentru rădăcini în timpul iernii.
- Protecție împotriva ciclurilor de îngheț și dezgheț: Învelirea cu zăpadă previne fluctuațiile bruște de temperatură care pot afecta rădăcinile și poate preveni deteriorarea acestora.
Cum să plantezi bradul de Crăciun în grădină, pentru a fi sigur că se prinde
Aspecte utile privind învelirea rădăcinilor cu zăpadă:
- Acoperirea: Adunați cu grijă zăpada în jurul rădăcinilor, evitând însă straturi prea groase.
- Monitorizarea cantității de zăpadă: Fiți atenți la cantitatea de zăpadă adunată în jurul rădăcinilor, pentru a evita problemele de drenaj sau acumulare excesivă de apă la topirea acesteia.
- Gestionarea corectă a zăpezii: Evitați acumularea excesivă de zăpadă într-un singur loc pentru a preveni posibilele daune pentru pomi.
Totuși, dacă veți apela la această metodă luați în considerare și eventuale dezavantaje, precum probleme de:
- drenaj: Cantitatea excesivă de zăpadă adunată în jurul rădăcinilor poate afecta drenajul natural al apei din sol. Acest lucru poate duce la acumularea excesivă de umiditate în jurul rădăcinilor, favorizând putrezirea sau alte probleme asociate excesului de apă și
- boală: Dacă zăpada rămâne prea mult timp și în condiții nefavorabile de umiditate, poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea unor boli fungice sau bacteriene care ar putea afecta sănătatea rădăcinilor.