Categories: GrădinăPomicultură

Nu vă grăbiți să plantați pomii fructiferi! Care este perioada optimă indicată de specialiști

Dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, proprietarul Pepinierelor Roman, oferă o serie de indicații valoroase celor ce intenționează să planteze pomi fructiferi în această toamnă:



Oameni buni, nu vă grăbiți să plantați!

De preferat aşteptați data de 20 octombrie. Sezonul plantărilor se prelungeşte până la sfarşitul lunii noiembrie și în unele zone se poate prelungi chiar și în luna decembrie.

Am venit cu această postare deoarece în supermarket-uri au apărut pomi și trandafiri, plante care sunt scoase mult prea devreme, iar mare parte dintre acestea nu se vor prinde sau vor îngheța peste iarnă.

Din păcate sunt pepinierişti care au scos plantele din pepinieră foarte devreme, încă de la sfârşitul lunii august. Vorba unui coleg: „eu altoiam la trandafiri, iar vecinii îi scoteau”.

Vă dați seama că în situația în care circulația sevei nu este oprită și pomii sunt în plină vegetație, pomii respectivi vor îngheața peste iarnă, iar şansele să se prindă sunt extrem de mici, mai ales în cazul speciei cireş, care este o specie destul de sensibilă și suferă destul de mult şocul transplantării.

Din păcate sunt foarte multe persoane care nu sunt informate și plantează în această perioadă, iar ulterior nu îşi explică ce s-a intâmplat cu pomul/pomii care nu s-au prins.

Care este perioada optimă de plantare a pomilor fructiferi

Vă sfătuiesc să nu mai plantați pomi mai devreme de 15 – 20 octombrie, iar dacă alegeți să achizitionați din supermarket-uri (cu toate că nu recomand) achizitionați spre sfarşitul lunii octombrie sau început de noiembrie, deoarece procesul de scoatere, pregătire, ambalare, transport și pâna la raft poate dura și două săptamâni, deci pomii din 10 octombrie sunt scoși încă din septembrie.

Profit de ocazie și sfătuiesc toți colegii de grup să nu se grăbească cu plantarea pomilor, este timp suficient, indiferent de zona din care preveniți se poate planta făra probleme în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, iar în zonele de câmpie se poate prelungi plantatul chiar și în decembrie, dacă avem o iarnă mai blândă, deci până la survenirea înghețului la sol.



Sigur că trebuie să ne mobilizăm din vreme, în ceea ce priveşte pregătirea terenului, pichetarea și executarea gropilor și un lucru foarte important contractarea materialului săditor din vreme, să avem garanția că vom găsi sortimentul dorit.

Recomand să achizitionați materialul săditor cu rădăcină nudă, direct de la pepiniere pomicole autorizate. Trebuie să evitați materialul săditor, cu sistemul radicular ambalat, deoarece prin procesul de ambalare, se distruge un procent foarte ridicat din sistemul radicular (radăcini), mai ales în cazul speciilor sâmburoase, care prezintă un sistem radicular bine dezvoltat și nu are spațiul necesar în punguța respectivă.

Din acest motiv foarte mulți pomi, trecuți prin procesul de ambalare, NU se prind sau dacă se prind prezintă o dezvoltate anemică în primii 2 ani (mai ales în cazul speciilor sâmburoase).

Cu o experiență de 20 ani în domeniu, Pepinierele Roman sunt recunoscute ca fiind printre cele mai complexe din țară, având în portofoliu o varietate de peste 120 de soiuri de pomi fructiferi.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

View Comments

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago