GrădinăLegumicultură

Nu vă grăbiți să plantați răsadurile de roșii! Care este perioada optimă în solar neîncălzit și grădină

Nerăbdarea grădinarilor de a planta răsadurile în solarii neîncălzite, mai devreme decât este recomandat de către specialiști, poate genera consecințe neplăcute în ceea ce privește producția din anul în curs.

Nu uitați că roșiile sunt plante iubitoare de căldură și o temperatură minimă, pe timpul nopții, sub 10 grade Celsius le poate afecta în mod negativ.

Chiar dacă răsadul nu va îngheța, el va stopa imediat creșterea sub pragul menționat, pentru câteva zile, perioadă care îi este necesară pentru refacere.

Cu toate că mediile temperaturilor minime au crescut în ultimii ani, pericolul unor nopți geroase persistă în România până spre sfârșitul lunii aprilie.

În harta de mai jos, realizată de Administrația Națională de Meteorologie, se poate observa că media pentru luna aprilie, de temperaturi peste 10 grade Celsius, se situează în câteva zone din România (în special în Muntenia, Dobrogea și vestul țării).

Așadar, puteți porni cultura de roșii în solar în principal în funcție de zona în care locuiți.

În majoritatea zonelor din România culturile de tomate din solarii neîncălzite se înființează în a doua parte a lunii aprilie, iar cea din camp în prima parte a lunii mai.

 

Schemă de tratamente la cultura de roșii, pentru combaterea bolilor și dăunătorilor

 

Ce facem dacă am plantat și se anunță nopți geroase

Micii fermieri, care au plantat răsadurile și observă că prognoza este negativă pot lua în calcul improvizarea unele metode de încălzire a solarului pe durata perioadei friguroase.

Idei de încălzire a solarului pe durata unui val de frig cu nopți reci

  • Instalarea unei sobe mobile ori a unor butoaie sau găleți de metal, în interiorul cărora se pun lumânări, care ard o perioadă mai lungă și care vor ridica temperature cu câteva grade;
  • Montarea pe sol a unei folii izolante, pentru a micșora pierderile de căldură;
  • Instalarea unei folii suplimentare de agril deasupra răsadurilor;
  • În eventualitatea în care sera are posibilitatea de a fi conectată la curent electric, utilizarea unor dispozitive de încălzire cu aer cald sau lămpi cu lumină infraroșie cu filament de carbon care, însă, vor genera costuri suplimentare.

Suplimentar, se vor lua măsuri de eliminare a pierderilor de căldură în toate zonele solarului (uși, zonele de aerisire ale acestuia).

PONT

Amplasarea unui dispozitiv pentru compost în interiorul solarului are două efecte pozitive, inclusiv legate de temperatură.

Astfel, la intrarea în descompunere a resturilor vegetale, sub acțiunea bacteriilor, va rezulta energie termică.

Studiile efectuate au demonstrat că în interiorul unui compostor, temperaturile pot ajunge până la 60 de grade Celsius, fără a fi necesară o încălzire suplimentară.

Al doilea avantaj constă în faptul că resturile vegetale compostate vor putea fi folosite ca îngrașămant primăvara.

Studii despre fertilizarea ecologică a legumelor. Cum se folosesc mranița și compostul

De ce se alungesc răsadurile de legume. Tratament pentru îngroșarea tulpinii la răsadurile de roșii

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *