O cultură profitabilă începe cu o sămânță tratată
Va reamintim principalele boli care sunt combatute prin tratarea semintelor:
GRÂU:
– MALURA COMUNA (Tilletia sp. ) – atacate in primele faze de vegetatie , plantele prezinta o stagnare in crestere , infratire slaba si o coloratie verde-albastruie. Spicele au aspect dezordonat lasand semintele expuse. Boabele atacate sunt mai bombate , iar continutul acestora este inlocuit cu o masa de spori de culoare neagra si cu un miros de peste alterat. In timpul recoltatului boabele se sparg , sporii sunt eliberati – o parte adera la boabele sanatoase iar o parte raman in sol producand noi infectii.
– FUZARIOZA ( Gibberella zeae ) – se manifesta inca din faza de plantula , cand pe tulpinitele plantelor apar pete brune care duc la putrezirea acestora. Cand apare in faza de infratire plantele prezinta brunificari la baza tulpinii , raman mici si formeaza spice slab dezvoltate de culoare bruna. Atacul cel mai grav se manifesta in faza de inspicare cand apare albirea si inrosirea spicelor. Boabele sunt sistave si isi pierd facultatea germinativa. Raspandirea de la un an la altul este asigurata de semintele infectate.
Metoda ecologică germană HUGELKULTUR, pentru grădini cu rezultate excepționale
ORZ:
– TACIUNELE ZBURATOR ( Ustilago nuda ) – plantele atacate formeaza spice prematur. Componentele spicului sunt distruse si inlocuite cu o masa negricioasa de spori care luati de vant ajung pe plantele sanatoase sau raman in sol. Din spic ramane doar axul central.
– SFASIEREA FRUNZELOR ( Pyrenophora graminea ) – primele simptome se observa in luna aprilie cand pe limbul frunzelor apar benzi clorotice paralele cu nervura principala. Apoi petele devin brune iar tesuturile atacate se usuca si se acopera cu un praf cenusiu. Plantele atacate sunt slab dezvoltate , spicele se deformeaza si formeaza boabe subtiri , tari si brunificate. Boala se transmite prin seminte infectate si resturile vegetale de la suprafata solului.
Pentru a preveni aparitia acestor boli recomandam :
TRATAREA SEMINTELOR DE GRAU SI ORZ INAINTE DE SEMANAT cu urmatoarele fungicide :
– ORIUS 2 WS – 1,5 kg/tona de samanta.
SAU
– VITADIN SEED 6 FS – 0,5 l/tona de samanta.
Produsele au actiune sistemica asupra agentilor patogeni. Asupra semintelor si plantutelor au un efect protector de lunga durata, determinand in acelasi timp o crestere mai viguroasa in primele faze de vegetatie.
Pentru germinarea semintelor si apoi dezvoltarea embrionului si a tinerelor plantute este esential a utiliza impreuna cu fungicidul si ingrasamant starter si anume:
– GERMINATOR – 1,5 l/tona de samanta – are in compozitie azot, cupru, mangan, zinc – plantele vor fi aprovizionate cu elemente nutritive inca de la inceputul rasaririi si vor dezvolta un sistem radicular bogat.
Cum cresc ramurile în funcție de unghiul acestora. Explicații simple pentru a forma coroana și fructificare maximă
Aveti grija de culturile dumneavoastra!
Pingback: Cum a reușit Olanda să ajungă pe locul 2 în lume în ceea ce privește producția agricolă – Atlas pentru casă și grădină