GrădinăLegumicultură

O grădină fără buruieni: 11 strategii pentru reducerea considerabilă a buruienilor din culturi

Probabil cea mai migăloasă și puțin plăcută parte a grădinăritului este cea legată de lupta împotriva buruienilor.

Iar dacă alegeți să evitați folosirea erbicidelor, din considerente legate de culturi bio și protecție a mediului, trebuie să știți că, urmând câteva strategii simple, puteți ajunge în timp la o grădină fără nedoritele plante, pas cu pas.

Acestea vă vor ajuta să reduceți în mare parte buruienile și timpul alocat pentru plivire.

Ce sunt buruienile?

O buruiană este, în general, definită ca orice plantă nedorită, care concurează cu cele din cultură pentru apă, lumina soarelui și nutrienți, și, totodată, pot fi gazde pentru boli și dăunători.

Multe buruieni produc un volum uriaș de semințe, așa că, dacă îți le lași să depună semințe în grădina ta, ”lupta” cu acestea se va întinde pe durata a mai multor ani.

Totuși, anumite buruieni, cum ar fi păpădia sunt comestibile și pot atrage insectele benefice și polenizatorii. Din acest motiv, nu vă concentrați energia pentru a le elimina în mod special, mai ales pe cele care nu sunt în zona în care aveți culturi.

Cea mai importantă componentă de reducere a buruienilor este să nu le lăsați să producă semințe.

11 strategii pentru o grădină fără buruieni:

  1. Izolează grădina ta cu plase dese de jur-împrejur

Instalează plase de jur-împrejurul grădinii, pentru a crea o suprafață dedicată grădinăritului în care vei elimina, în mare măsură, posibilitatea ca semintețele din vecinătate să ajungă și să încolțească în zona ta legumicolă sau în livadă.

  1. Extrage buruienile imediat ce le vezi

În timpul sezonului principal de creștere, petrece mai mult timp în grădină. Dincolo de componenta de  îngrijire a culturilor, dar și de relaxare în mijlocul naturii, alocă timp suplimentar pentru a elimina buruienile mici.

Una dintre cheile unei grădini fără buruieni este să smulgi buruienile imediat ce le observi. Când sunt puțin dezvoltate, majoritatea buruienilor sunt ușor de îndepărtat. Veți minimiza astfel și posibilitatea ca ele să facă semințe și să se înmulțească.

  1. Nu lăsa buruienile să se înmulțească

În solul din grădina ta există cu siguranță semințe de buruieni care așteaptă să germineze în condițiile potrivite.

Acestea pot rămâne în stare latentă ani de zile. Cea mai bună modalitate de a reduce buruienile de grădină este să nu le lăsați niciodată să facă semințe.

”Un an de semințe înseamnă șapte ani de buruieni”. Cum putem folosi buruienile în favoarea noastră

Dacă nu aveți timp să smulgeți toate buruienile, măcar tăiați toate florile sau capetele care s-au dezvoltat pe plantele buruienilor. Le puteți rupe manual sau puteți folosi foarfeci electrici de grădină.

Dacă vă ocupați de grădinărit pe un teren nou, puteți reduce volumul de semințe de buruieni din sol arând pământul, după care udați și așteptați să răsară. Multe dintre semințele de buruieni din sol vor germina. Scoateți-le imediat cum apar.

  1. Mulcirea pentru o grădină fără buruieni

Mulciul este un instrument important în ceea ce privește reducerea buruienilor în zonele cu legume și flori, deoarece împiedică lumina să ajungă în sol, reducând germinarea semințelor de buruieni.

Pentru plantele ornamentale, cel mai obișnuit material de mulcire este mulciul de scoarță care este făcut din coajă mărunțită.

În grădinile de legume, paiele sau frunzele mărunțite sunt populare pentru reducerea creșterii buruienilor.  În general, un strat gros de 5 cm de mulci este suficient pentru a reduce buruienile.

  1. Nu lăsați niciodată pământ nelucrat în grădină

Solul gol este o invitație la buruieni. Indiferent de tipul de grădină pe care îl cultivați, acoperiți solul gol cu mulci sau plante pentru a limita buruienile.

  1. Interplantare culturi lente/creștere rapidă

Interplantarea înseamnă mai mult de un tip de cultură în același spațiu. Între culturi cu creștere mai lentă, cum ar fi cele de tomate, se pot planta culturi cu creștere rapidă, cum ar fi rucola sau salata verde. Dincolo de beneficiul adus de producție, pământul din jurul roșiilor va fi acoperit și buruienile nu vor germina.

  1. Plantare intensivă

Legumele plantate în sistem intensiv, respectând distanțele recomandate vor dezvolta rădăcini și vor  sufoca buruienile. Frunzișul dens acționează ca un mulci viu pentru a limita germinația semințelor de buruieni. Dezavantajele vor fi legate de îngreunarea deplasării printre acestea, în momentul în care vor ajunge la maturitate.

  1. Folosiți culturi de acoperire

Culturile de acoperire sunt o modalitate bună de a reduce buruienile, precum și de a îmbunătăți solul. Puteți planta o cultură densă și cu creștere rapidă, cum ar fi hrișca, care este adesea numită „cultură sufocatoare” pentru capacitatea sa de a îndepărta buruienile.

Ulterior, asigurați-vă că tăiați culturile de acoperire înainte ca acestea să depună semințe.

De asemenea, puteți utiliza culturi perene de acoperire, cum ar fi trifoiul.

  1. Grădinărit pe paturi înălțate (containere)

Paturile de legume ridicate deasupra solului au avantajul că pot fi îngrijite fără a te apleca. În plus, se diminuează mult posibilitatea de compactare a solului. Solul compactat are mai puține pungi de aer și nu permite apei să se deplaseze cu ușurință prin sol.

Când solul este compactat, singurele plante care par să crească bine sunt buruienile. În spații mici, puteți planta, de asemenea, flori anuale, legume și ierburi în recipiente.

Există multe beneficii ale creșterii în containere, dar unul dintre cele mai mari este că veți petrece mult mai puțin timp cu plivitul. Amestecuri de pămând din magazinele de bricolaj, gen Dedeman, sunt  sterilizate pentru a stopa germinația semințelor de buruieni.

  1. Cultivați un sol sănătos

Solul sănătos, bogat în materie organică este cel mai bun mod de a încuraja plantele să crească bine, iar în cazul legumelor, să producă o recoltă bună. Când plantele cresc bine, sunt mai capabile să concureze cu buruienile. Acestea fiind spuse, dacă obțineți materie organică, cum ar fi gunoiul de grajd putrezit de la o fermă, asigurați-vă că monitorizați îndeaproape paturile pentru buruieni în săptămânile după aplicarea acesteia pe sol. Compostul sau gunoiul de grajd cumpărat în saci este de obicei sterilizat și fără semințe de buruieni.

  1. Udați inteligent pentru o grădină fără buruieni

Implementarea unor tehnici inteligente de udare, mai ales atunci când plantele sunt tinere, este o modalitate bună de a restricționa buruienile. Indiferent ce ați plantat, udați planta, nu tot pământul din grădină.

Dacă udați întreaga grădină, udați și buruienile și semințele de buruieni.  Grădinarii folosesc, și în acest scop, irigarea cu ajutorul sistemelor de picurare.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “O grădină fără buruieni: 11 strategii pentru reducerea considerabilă a buruienilor din culturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *