Omida fructelor și legumelor. Tratamente și recomandări

DAUNATORUL CARE NE ATACA LEGUMELE! OMIDA FRUCTIFICATIILOR – Helicoverpa armigera.
Cunoscuta sub denumirea de OMIDA FRUCTELOR este o insecta deosebit de periculoasa care ataca cu precadere culturile de TOMATE, ARDEI, FASOLE, MAZARE, VINETE.
Ataca atat culturile din camp cat si pe cele din spatii protejate – sere , solarii.
Larvele (omizile ) ataca cu preponderenta in perioada iunie – septembrie.
SEMNELE ATACULUI :
– Larvele (omizile) ataca culturile de tomate si ardei producand pagube insemnate. La inceput rod epiderma frunzei dupa care ataca si fructele – patrund in interiorul acestora si consuma pulpa si semintele si isi lasa excrementele in fruct.
Odata patrunse in fruct larvele sunt greu de combatut – insecticidele actionand asupra lor cand trec de la un fruct la altul.
– O singura omida poate ataca toate fructele dintr-un ciorchine la tomate.
– Fructele atacate devin lipsite de consistenta, își pierd valoarea comerciala si putrezesc usor.
Pentru prevenirea si combaterea dăunatorului recomandam tratamente cu insecticidele:
– MAVRIK – 0,5 l/ha ( 5 ml/10l apa).
– AFFIRM – 1,5 kg/ha ( 15g/10l apa).
– CORAGEN – 100 – 175 ml/ha ( 10ml/10l apa).
Tratamentele se executa utilizand alternativ produsele la 7-10 zile intre ele in functie de intensitatea atacului.
La fiecare solutie preparata este bine sa adaugam adjuvantul SOLVANT – 0,1 – 0,2 l/ha pentru o eficienta mai buna a tratamentului.
Aveti grija de culturile dumneavoastra!
inginer agronom Adriana Cornaciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.