GrădinăLegumicultură

Pătarea unghiulară, boala care distruge castraveții în perioadele cu umiditate ridicată. Care sunt simptomele, produse recomandate

Pătarea unghiulară a castraveților (Pseudomonas syringae pv. Lachrymans) este o boală care aduce numeroase pagube și este frecventă deopotrivă în culturile de castraveți de câmp și în cele din spațiile protejate.

Cauze ale apariției bolii

Umiditatea ridicată (peste 90%) favorizează apariția infecției. Picăturilor de apă pe organele aeriene ale plantelor și temperatura cuprinsă între 18-28 grade Celsius de asemenea contribuie la apariția bolii.

Cum se transmite pătarea unghiulară

Pseudomonas syringae pv. Lachrymans se transmite prin semințe infectate și prin resturi vegetale ale altor plante bolnave.

Apa provenită din ploi sau irigații, insecte sau unelte poate răspândi infecția în timpul vegetației, iar bacteria pătrunde în plante prin deschideri naturale sau răni.

De ce se încrețesc frunzele la legume și pomi fructiferi. Măsuri obligatorii pentru a evita compromiterea culturii

Simptome ale bolii

După răsărirea plăntuțelor se observă pe cotiledoane pete mici circulare sau colțuroase, de culoare verde închis și apoase la început, ulterior devenind brune.

Pe frunze apar, de asemenea, pete unghiulare, de culoare verde închis, dispuse între nervuri și înconjurate de o zonă galben-verzuie.

Petele se unesc, iar în dreptul acestora, pe partea inferioară a frunzelor, apare un exudat bacterian mucilaginos, albicios, sub formă de picătură, în conditii favorabile de răspândire a bolii.

Când vremea este secetoasă, exudatul bacterian se usucă și formează o crustă albă cenușie si, ulterior, țesuturile atacate se necrozează, se desprind și cad, iar frunzele sunt zdrențuite.

Produse recomandate

CHAMP 77 WG

ZEAMĂ BORDELEZĂ (sulfat de cupru neutralizat)

IMPORTANT Cum putem ajuta legumele și pomii fructiferi în perioadele de ploi și caniculă

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

2 comentarii la „Pătarea unghiulară, boala care distruge castraveții în perioadele cu umiditate ridicată. Care sunt simptomele, produse recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *