Pentru casă

Pe 2 Octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Habitatului: ”Economii urbane rezistente. Orașele ca motoare ale creșterii și redresării”

Ziua Mondială a Habitatului este o sărbătoare anuală importantă, care are loc în prima zi de luni din octombrie.

A fost instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1985, la recomandarea Comisiei pentru Așezări Umane a ONU.

Scopul acestei zile este de a sensibiliza opinia publică asupra problemelor legate de locuințe și așezări umane, precum și de a promova dezvoltarea durabilă a orașelor și a comunităților.

Ziua Mondială a Habitatului 2023

Tema Zilei Mondiale a Habitatului pentru anul 2023, care va avea loc pe 2 octombrie, este ” Economii urbane rezistente. Orașele ca motoare ale creșterii și redresării „.

Având în vedere dimensiunea contribuției orașelor la economia națională, viitorul multor țări va fi determinat de productivitatea zonelor sale urbane. Orașele sunt motoarele care creează valoarea care stimulează redresarea economică, se arată în expunerea ONU.

Această temă evidențiază importanța accesului la locuințe sigure, accesibile și durabile pentru toți oamenii, indiferent de vârstă, sex, rasă, religie sau statut social.

În această zi, diverse evenimente și activități sunt organizate la nivel mondial pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de habitat, precum și pentru a promova soluții inovatoare și durabile pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale oamenilor din întreaga lume.

Este un moment important pentru a reflecta asupra modului în care putem contribui la crearea unui mediu în care toți oamenii să aibă acces la locuințe sigure, accesibile și adecvate.

Evenimente dedicate Zilei Mondiale a Habitatului

În România, Ziua Mondială a Habitatului este marcată de o serie de evenimente organizate de organizații guvernamentale, non-guvernamentale și de societatea civilă.

Aceste evenimente au ca scop informarea publicului cu privire la problemele legate de locuințe și așezări umane, precum și promovarea unor soluții pentru îmbunătățirea calității vieții în orașe și comunități.

Ziua Internațională a Mediului: Protejând Casa Noastră Comună

Iată câteva dintre problemele legate de locuințe și așezări umane care sunt abordate în cadrul Zilei Mondiale a Habitatului:

  • Dreptul la locuință – Declarația Universală a Drepturilor Omului recunoaște dreptul la un standard de viață adecvat, inclusiv dreptul la locuință. Cu toate acestea, în multe părți ale lumii, oamenii nu au acces la locuințe sigure, accesibile și durabile.
  • Urbanizarea – Populația lumii este în creștere, iar o parte din această creștere are loc în zonele urbane. Acest lucru duce la o creștere a presiunii asupra infrastructurii urbane, inclusiv asupra locuințelor.
  • Schimbările climatice – Schimbările climatice au un impact asupra locuințelor și așezărilor umane. De exemplu, creșterea nivelului mării poate duce la inundații în unele zone, iar valurile de căldură pot face locuințele inconfortabile.
  • Inegalitatea – Inegalitatea economică duce la o distribuție inechitabilă a locuințelor. Persoanele din categoriile defavorizate au mai puțin acces la locuințe sigure, accesibile și durabile.

Ziua Mondială a Habitatului este o oportunitate de a reflecta asupra acestor probleme și de a lua măsuri adecvate.

Prin acțiuni concrete, putem contribui la crearea unor orașe și comunități mai sustenabile și mai incluzive, în care toată lumea să aibă acces la o locuință adecvată.

Fiecare dintre noi putem face o diferență pentru a crea un viitor mai bun pentru orașe și comunități.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *