Categories: Pomicultură

Pericol imediat pentru livezile din România! Urmează temperaturi negative și vânt puternic. Cum protejăm pomii fructiferi

UPDATE 28 martie Dr. ing. Marius Viorel ROMAN, specialist în pomicultură, proprietarul Pepinierelor Roman: ”Probleme majore vor fi la speciile care deja sunt în fenofaza de înflorire în masă, dacă temperaturile vor scădea mult sub – 2 grade. Desigur că un factor important este și durata, respectiv numărul de ore din noapte în care avem temperaturi negative și repetiția, respectiv dacă vor fi mai multe nopți consecutive cu temperaturi negative.

Așa cum sunt anunțate temperaturile negative din zile următoare și stadiul în care se află pomii, sunt în pericol speciile termofile (cais, piersic, nectatin și migdal) majoritatea pomilor, indiferent de soi, fiind în fenofaza de înflorire în masă sau chiar începutul scuturării petalelor, fenofaze în care pomii sunt foarte sensibili la temperaturi scăzute.

Alături de aceste specii pot apare probleme și la soiurile de prun extratimpurii (în special soiurile Asiatice) care la rândul lor sunt în plin de înflorire și nu în ultimul rând soiurile extratimpurii de cireș, care la rândul lor sunt la buton verde și la care temperaturi mai scăzute de – 5 grade pot produce pagube însemnate.

Să sperăm că vom reușii să trecem cu bine peste acest moment delicat, înghețurile târzii de primăvara fiind unul dintre factorii restrictivi, care nu pot fi controlați în domeniul pomicol.

UPDATE ”O masă de aer polar aduce ger și lapoviță. Marți și miercuri în toata țara vor fi valori sub normele climatologice, cu maxime între 3-11 grade Celsius în sud, iar noaptea vor fi valori negative și, local, burniță. Vântul se va intensifica treptat, așa că la începutul săptămânii viitoare ajungem să avem rafale de peste 55 – 60 km pe oră în est și sud est. La munte, vântul va sufla cu peste 90 km pe oră. Totodată, vor fi precipitații”, au declarat reprezentanții ANM pentru Digi24.

Site-urile meteo anunță temperaturi negative, în mare parte din România, în cursul ultimei săptămâni din prima lună de primăvară, în special în noaptea de marți spre miercuri, 28/29 martie.

Situația va fi agravată de faptul că în aceeași perioadă vântul va bate foarte puternic.

Câteva exemple: În județul Harghita se anunță temperaturi de minus 10 grade și vânt de 33 km/oră. La Brașov vor fi -2 grade noaptea și vânt de 24 km/oră, în Bacău -3 grade cu 34  km/oră, iar Timișoara -4 grade cu 13 km/oră.

Din punctul de vedere al pomicultorilor, un vânt puternic coroborat cu temperaturi negative poate avea efecte negative asupra pomilor care au început să înflorească.

La ce temperaturi negative de primăvară se pierde producția la caișii înfloriți

Aceasta pentru că temperaturile sub zero grade pot afecta negativ florile, iar vântul puternic poate agrava situația prin ruperea sau deteriorarea florilor și crengilor pomilor.

Pentru a proteja pomii infloriți de temperaturile negative și vânt, puteți încerca următoarele:

Acoperiți pomii cu pânză sau folie: Înainte de a se produce înghețul, acoperiți pomii de mai mici dimensiuni cu o pânză sau folie de tip agril, astfel încât să se creeze un strat de aer izolant între frunzele și crengile pomului și aerul rece din exterior.

Udați pomii înainte de îngheț: Udarea pomilor cu apă înainte de a se produce înghețul și eventul pe durata acestuia, cu aspersoare, poate ajuta la menținerea unei temperaturi optime, aspect ce ar putea limita efectele înghețului.

Protecție cu fum: Prin arderea rumegușului în mai multe zone din livadă puteți contracara efectele temperaturilor negative, cu o rată de success variabilă.

În măsura posibilităților luați în calcul instalarea unor paravane în direcțiile mai expuse ale pomilor.

Care este diferența dintre seră și solar. Cum se pot proteja împotriva vântului

Cu toate acestea, aveți în vedere faptul că prognozele meteo nu sunt întotdeauna extrem de precise și că vremea poate fi imprevizibilă.

Puteți urmări prognozele meteo cu un grad ridicat de exactitate pe vremea.ido.ro

Așteptăm comentarii cu alte soluții testate de dvoastră în situații similare.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

View Comments

Recent Posts

Cum poți să înmulțești mușcatele dintr-o singură frunză: Ghid pas cu pas

În acest ghid, vom explica o metodă simplă, dar eficientă, prin care poți înmulți o…

o săptămână ago

Sfatul specialiștilor. Tutorii la pomii fructiferi, în funcție de portaltoi. Când trebuie îndepărtat sprijinul

După stabilizarea în sol, tutorii pot împiedica dezvoltarea - pomii trebuie se legene liber în…

2 săptămâni ago

Frunzele căzute toamna pe sol sunt foarte utile pentru grădinari. Idei de valorificare a acestora

Folosirea frunzelor toamnei în aceste moduri transformă un simplu proces natural într-o oportunitate de a…

2 săptămâni ago

FOTO Plantarea de toamnă a pomilor fructiferi: ghid practic, pentru prindere sigură. Care sunt greșelile frecvente

Dacă doriți să  înființați o livadă de mai mari sau mici dimensiuni, să plantați într-un…

2 săptămâni ago

Când băgăm toamna mușcatele curgătoare în casă. Cum stabilim rezistența la frig

În lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, în funcție de zona geografică, atunci când temperaturile pe…

3 săptămâni ago

Încep tratamentele de toamnă în livadă. Care este momentul optim pentru aplicare

Încercăm să vă reamintim să nu neglijați efectuarea tratamentelor fitosanitare de toamnă la pomii fructiferi.…

3 săptămâni ago