Grădină

Physalis: Cum să cultivi și să crești lampionul chinezesc în grădina ta

Physalis, cunoscut și sub denumirea de căpșună în papirus sau lampion chinezesc, este o plantă interesantă și delicioasă, pe care o poți cultiva cu ușurință în grădina ta.

Aceasta face parte din familia Solanaceae și este originară din regiunile tropicale și subtropicale ale Americii de Sud.

Fructelor sale delicioase au utilizări culinare diverse și se pot consuma ca atare sau folosi în smoothie cu iaurt, salate, pentru ornarea prăjiturilor ori dulceţuri.

Physalis are o caracteristică fascinantă – un înveliș protector numit calix, care înconjoară fructul și îl protejează pe măsură ce se dezvoltă.

În momentul în care fructul ajunge la maturitate, calixul devine translucid, permițând astfel vizualizarea fructului în interiorul său.


Physalis în România și Europa

Astăzi, Physalis este cultivat în mai multe părți ale lumii inclusiv în România și în alte părți ale Europei și este apreciat pentru proprietățile sale nutritive și gustul său unic, fiind o alegere potrivită dacă vrei să te bucuri de fructe proaspete și aromate.

Cultivarea Physalis poate fi realizată cu succes în grădini și sere, respectând câteva condiții de creștere adecvate.

Cultivarea Physalis

    1. Alegerea locului potrivit: Physalis preferă o expunere la soare, dar poate tolera și o ușoară umbră. Asigură-te că planta beneficiază de cel puțin 6-8 ore de soare pe zi. De asemenea, Physalis preferă soluri bine drenate și fertile.
    2. Semănarea: Poți să începi cultivarea Physalis din semințe în interior, în ghivece sau tăvițe, cu aproximativ 6-8 săptămâni înainte de a le transplanta în grădină. Semințele trebuie să fie ușor acoperite cu pământ și udate regulat.
    3. Transplantarea: După ce au crescut suficient de mari, plantele de Physalis pot fi transplantate în grădina ta, într-un spațiu cu distanțe adecvate între ele. De obicei, se recomandă o distanță de aproximativ 60-90 cm între plante.
    4. Îngrijirea plantelor: Physalis necesită o udare regulată, asigurându-te că solul rămâne umed, dar nu excesiv de ud. De asemenea, poți aplica un strat de mulci în jurul plantelor pentru a menține umiditatea și a preveni creșterea buruienilor. Fertilizarea moderată cu îngrășăminte organice poate ajuta la promovarea creșterii sănătoase a plantei.De interes

Nu toate varietățile de Physalis sunt comestibile. Physalis peruviana, cunoscută și sub numele de căpșună de aur, este cea mai răspândită varietate comestibilă.

Cu toate acestea, trebuie să fii precaut și să verifici înainte de consum, deoarece există și unele specii de Physalis care sunt noncomestibile sau chiar toxice.

Există două tipuri principale de Physalis: perene și anuale.

Physalis perene sunt plante care rămân în grădină pe termen lung, revenind în fiecare an.

În schimb, Physalis anuale necesită resemănare anuală, deoarece acestea nu rezistă în condiții de iarnă.

Caladium: O bijuterie vegetală ce încântă prin frunzele sale exotice. Cum se cultivă și înmulțește

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *