FloriGrădină

Pietrele Vii, minuni ale naturii în grădina ta. De unde pot fi obținute

În lumea plantelor suculente, care înfrumusețează grădinile și spațiile interioare, există o specie care a captivat atenția oamenilor, datorită aspectului său ieșit din comun.

Aceste suculente, cunoscute sub numele de „pietre vii”, fac parte din genul Lithops și sunt adevărate opere de artă ale naturii.


Originea și habitatul Lithops

Originare din regiunile aride și semi-aride din sudul Africii, suculentele din genul Lithops sunt adaptate pentru a supraviețui în condiții de secetă și temperaturi extreme.

Aceste plante suculente au evoluat pentru a se camufla în mediul lor natural, imitând perfect pietrele din jur.

Acest aspect ingenios nu numai că le protejează de prădători, dar le permite și să conserve apa, o resursă valoroasă în habitatul lor arid.

Caracteristici distinctive ale pietrelor vii

 1. Aspectul Pietrelor vii: Lithops au o formă și o textură care seamănă cu pietrele. Frunzele lor suculente sunt groase și cărnoase, având culori variate, de la verde deschis până la tonuri de roșu și galben.
 2. Adaptare la Mediu: Datorită capacității lor de a stoca apă în frunze, Lithops pot supraviețui perioadelor lungi de secetă. Această adaptare remarcabilă le face plante ideale pentru grădinile de uscat și pentru iubitorii de suculente.

Îngrijirea pietrelor vii în grădină

Suculentele din genul Lithops sunt relativ ușor de îngrijit. Ele au nevoie de lumină puternică și de un sol bine drenat.

Pentru a avea grijă de aceste minuni ale naturii în grădina ta, iată câteva sfaturi utile:

 1. Soare și lumină: Lithops iubesc lumina directă a soarelui. Asigură-te că sunt plasate într-un loc unde primesc cel puțin 6 ore de lumină solară pe zi.
 2. Udarea: Udarea excesivă poate duce la putrezirea rădăcinilor. Udă-le moderat, permitând solului să se usuce între udări.
 3. Solul: Folosește un amestec bine drenat pentru plante suculente. Solul ar trebui să permită scurgerea apei și să prevină stagnarea acesteia în jurul rădăcinilor.

Specii de pietre vii
Iată câteva dintre speciile de Lithops:

 1. Lithops aucampiae: Această specie are frunze groase și rotunjite, cu culori variind de la verde până la nuanțe de roșu și galben. Florile sale sunt mici și pot fi de culoare albă sau galbenă.
 2. Lithops karasmontana: Această specie se remarcă prin frunzele sale netede, care sunt adesea de culoare verde deschis sau gri. Florile sunt de obicei de culoare albă și pot avea petale cu margini ondulate.
 3. Lithops lesliei: Frunzele acestei specii sunt aplatizate și au aspectul a două jumătăți de pietre, unite într-o singură plantă. Culorile variază de la verde pal până la nuanțe mai închise, cum ar fi roșu și galben.
 4. Lithops optica: Această specie este cunoscută pentru variația sa de culori, care pot include verde, galben, roșu și chiar violet. Frunzele au un aspect translucid, creând iluzia că sunt pietre semiprețioase.
 5. Lithops salicola: Această specie are frunze asemănătoare cu petalele florilor, cu margini ondulate. Culorile frunzelor variază de la verde deschis la gri și violet. Florile pot fi de culoare galbenă sau albă.
 6. Lithops schwantesii: Această specie are frunze mici și rotunde, cu culori variind de la verde deschis la gri și maro. Florile sale sunt albe și pot avea petale cu margini fine.

De unde pot fi procurate

Dacă doriți să achiziționați plante Lithops sau alte suculente, puteți încerca următoarele opțiuni:

 • Florării locale: Verificați florăriile din zona dumneavoastră. Multe dintre acestea vând suculente și plante exotice.
 • Piețe agricole: Piețele locale sau târgurile agricole ar putea avea comercianți care vând suculente, inclusiv Lithops.
 • Magazine online: Există numeroase magazine online specializate în plante suculente. Puteți găsi o gamă variată de Lithops și alte suculente pe platforme precum OLX sau Emag.
 • Grupuri de suculente pe rețele sociale: Unele grupuri sau comunități de pasionați de suculente de pe rețelele sociale precum Facebook pot avea membri care vând sau fac schimb de plante suculente, inclusiv Lithops.
 • Evenimente și târguri: Unele evenimente sau târguri dedicate plantelor suculente pot avea comercianți specializați în Lithops.
 • Magazine specializate: Căutați magazine specializate în plante suculente în orașul dumneavoastră sau online. Aceste magazine oferă adesea o gamă variată de suculente, inclusiv Lithops.

Idei de amenajări peisagistice fără udare, folosind plantele suculente

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

One thought on “Pietrele Vii, minuni ale naturii în grădina ta. De unde pot fi obținute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *