FloriGrădină

Plantă carnivoră prezentă în pădurile din România. Cum recunoaștem ”Roua Cerului”, care se hrănește cu insecte

În adâncul pădurilor din România, precum și pe malurile râurilor, o plantă unică, destul de puțin cunoscută, își expune cu viclenie frunzele, pentru a captura și a se hrăni cu mici insecte.

Aceasta este cunoscută sub numele de „Roua Cerului” sau Drosera, și este una dintre cele mai interesante specii de plante carnivore.


Fascinația Plantelor Carnivore

Plantele carnivore sunt printre cele mai interesante specii de plante din regnul vegetal. Acestea au dezvoltat strategii unice pentru a se hrăni, adaptându-se în medii sărace în substanțe nutritive.

Drosera face parte din această categorie specială de plante, fiind recunoscută după frunzele sale acoperite cu peri glanduliferi, care secretă o sevă lipicioasă, care atrag și prind insectele mici.

”Roua Cerului” este o plantă mică, cu frunze circulare, roșiatice, dispuse în rozetă bazală.

Această adaptare incredibilă le permite să supraviețuiască în condiții extreme și să supraviețuiască în locuri unde alte plante ar avea dificultăți în a se hrăni.

Prezența „Roua Cerului” în România

România este una dintre țările europene norocoase care găzduiește această fascinantă plantă carnivoră.

Drosera poate fi găsită în diverse habitate, inclusiv mlaștini și păduri din întreaga țară.

Aceasta prosperă în soluri acide și umede, preferând locurile bine iluminate de soare.

Iubitorii naturii au privilegiul de a observa și studia această plantă unică în habitatul său natural.

Drosera în presa de acum 100 de aniZiarul Albina din luna octombrie 1933 prezenta această plantă în articolul cu titlul: ”Plante care se hrănesc cu carne și care cresc și la noi”

Iată cum prezintă autorii la acea vreme interesanta plantă:

Prin mlaștinele de la munte (Oltenia, Bucovina), trăiesc niște plante mici de 3-4 cm., care au niște frunzulițe rotunde, acoperite cu perișori cleioși. Mai ales la vârful acestor perișori se formează niște picături cleioase în formă de rouă.

De aceea poporul nostru a și numit această plantă „Roua cerului”. Această rouă este însă, foarte înșelătoare: cum vine o insectă să se adape, se prinde cu piciorușele de cleiul frunzelor care se ‘nchid imediat, prinzând la mijloc gâza. După câteva timp nu mai rămân din insectă decât câteva resturi tari. Toate părțile moi au fost mistuite de plantă.

După această ispravă frunza se deschide și lasă să cadă resturile gâzii. „Rouă cerului” (Drosera) se hrănește cu carne pentru că rădăcina sa e foarte redusă și solurile prin care crește sunt sărăcăcioase și foarte apoase.

 Protecția și conservarea „Roua Cerului”

„Roua Cerului” se confruntă și cu amenințări precum pierderea habitatului și colectarea excesivă.

Prin urmare, protejarea și conservarea acestei specii sunt cruciale pentru menținerea diversității biologice și a frumuseții naturii.

Eforturile de protejare a habitatelor naturale și educația publicului cu privire la importanța conservării plantelor carnivore pot contribui la menținerea acestei specii uimitoare pentru generațiile viitoare.Întrebări frecvente

  1. Cum se hrănește Drosera cu insecte?

Drosera atrage insectele cu frunzele sale lipicioase și apoi secretă enzime pentru a le digera și a se hrăni.

  1. Este Drosera periculoasă pentru om?

Nu, Drosera nu este periculoasă pentru om; aceasta se hrănește cu insecte mici și nu reprezintă o amenințare pentru oameni.

  1. Ce alte plante carnivore pot fi găsite în România?

Pe lângă Drosera, România găzduiește și alte plante carnivore precum Nepenthes și Pinguicula.

  1. Cum pot contribui la conservarea plantelor carnivore din România?

Puteți contribui prin susținerea organizațiilor de conservare a naturii, participarea la proiecte de voluntariat și educarea celor din jur cu privire la importanța acestor plante unice.

  1. Există variante rare ale speciei Drosera în România?

Da, există variante rare ale speciei Drosera în România, iar conservarea habitatelor naturale este crucială pentru protejarea acestor varietăți unice.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *