Grădină

Pomii fructiferi – sfaturi pentru începători

TRATAMENT IN FENOFAZA – BUTON ALB / ROZ / VERDE.

In fenofaza de buton alb/roz / verde se aplica un tratament pentru a preveni aparitia celor mai periculoase boli si anume:

– MONILIOZA – atacul se manifesta pe ramuri , frunze, flori si fructe iar in primaverile reci si ploioase ramurile cu frunze si flori se vestejesc in numar mare. Pe fructele ajunse la maturitate atacul ciupercii determina o putrezire a pulpei si productia este compromisa.

– BASICAREA FRUNZELOR – atacul se manifesta pe frunzulitele tinere care se gofreaza si capata o culoare rosiatica. Netratata, boala duce la desfrunzirea timpurie a pomului si pierderea productiei.

– CIURUIREA FRUNZELOR – atacul se manifesta pe frunze, lastari, ramuri , fructe. Pe frunze apar pete circulare brun-rosietice iar in dreptul lor tesuturile se necrozeaza , se desprind si cad iar frunzele raman ciuruite.

– FAINAREA – atacul se manifesta pe frunze, pe lastari si pe fructe. Apare sub forma unor pete bine conturate in dreptul carora se formeaza o pasla miceliana densa cu aspect prafos. Calitatea fructelor este considerabil deteriorata.

Tot in fenofaza de buton alb trebuie combatuti si daunatorii aparuti si anume:

– AFIDE – PADUCHI , VIESPILE PRUNELOR, PADUCHELE DIN SAN JOSE , ACARIENI.

Acestea colonizeaza pe frunze , pe ramuri , patrund in fructe distrugandu-le pulpa si ducand in final la reducerea considerabila a recoltei si punand in pericol sanatatea pomilor.

Pentru a preveni si combate in fenofaza de buton alb/roz/ verde si bolile si daunatorii recomandam tratament :

– PACHET TRATAMENT II – POMI FRUCTIFERI ( pt.10l sau 100l apa.)

Pachetul contine: – CUPRIDIN 50WP – este un fungicid – bactericid cu actiune de contact , pe baza de cupru , cu o mare capacitate de aderare pe suprafata plantelor si o eficienta marita asupra sporilor si miceliului fungic.

– MICROTHIOL SPECIAL – este un fungicid, pe baza de sulf , ce actioneaza prin contact asupra agentilor patogeni , avand efect preventiv si curativ.

– ZEBRA – este un insecticid piretroid, foarte eficient, cu actiune de contact si ingestie asupra unei game largi de daunatori.

AVANTAJUL principal al utilizarii acestui pachet este ca avem impreuna doua fungicide si un insecticid si la o singura stropire combatem si boli si daunatori.

inginer agronom Adriana Cornaciu

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *