GrădinăLegumicultură

Pregătirea răsadurilor de legume pentru plantare. Sfaturi pentru începători

Vă prezentam cateva sfaturi referitoare la plantarea rasadurilor de legume.

Inainte de plantarea rasadurilor de legume este necesara efectuarea unor lucrari de pregatire a solului.

Dupa ce solul a fost foarte bine maruntit se poate face o dezinfectie cu fungicid CAPTADIN 15g/10l apa, aplicand 3-5 l de solutie/mp.

Impotriva nematozilor se aplica tratament prin instalatia de picurare cu VELUM PRIME – 0,625l/ha.

Pentru a nu avea probleme cu daunatorii presaram pe sol, inainte de plantare, granule COROCID SUPER -20g/10mp.

Pentru combaterea coropisnitelor si granule AGROSAN B.- 15g/10mp.pentru combaterea limaxilor, care pot distruge in scurt timp plantutele tinere.

Un rasad gata de plantare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • sa aiba varsta cuprinsa intre 55 – 70 de zile la tomate, 60 – 80 de zile la ardei, 30- 35 de zile la castraveti si 60 zile la varza.
  • sa aiba inaltimea de 20 – 30 cm.
  • sa se vada bine primul buchet floral dar sa nu fie inflorit la plantare.
  • sa fie viguroase , calite si cu un sistem radicular bine dezvoltat.
  • sa fie liber de boli si daunatori – se aplica un tratament cu 7 zile inainte de plantare cu fungicid CAPTADIN 15g/10l apa + insecticid VERTAB 10ml/10l apa.

La 7 zile de la plantare aplicam o stropire cu AMINOFEED SUPER 20ml/10l apa – stimulator sub forma de gel ce contine aminoacizi, alge marine, gibereline si microelemente, care duce la o dezvoltare rapida a aparatului foliar si a sistemului radicular.

Tot la 7 zile de la plantare aplicam in sistemul de picurare ingrasamant GELIASOL 13-66-13+me ce ajuta plantele la o inradacinare mai rapida si la trecerea mai usor peste stresul provocat de plantare.

La 14 zile de la plantare pentru a le proteja in continuare de aparitia bolilor facem o stropire cu PACHET EVALIA LEGUME (pentru 10l si 100l apa) ce contine doua fungicide si un ingrasamant foliar.

Sa aveti culturi sanatoase si bogate!

Autor: inginer agronom Adriana Cornaciu

inginer agronom Adriana Cornaciu

Absolventă a Facultatii de Agronomie, consultant/expert în domeniul agricol, reprezentant al SOLAREX, lider național în distribuția de produse pentru agricultură.