Grădină

Pregătirea terenului pentru plantarea legumelor. Diferențele dintre biloane, strat ridicat și adâncit

Experiența în agricultură, transmisă din generație în generație, ne permite să adaptăm grădinăritul în funcție de perspectivele oferite de noile tehnologii, cu păstrarea unor elemente testate de-a lungul timpului.

Astfel, lucrarea”Grădina de lângă casă”, scrisă în anul 1960 de către inginerul agronom Constantin Budan, profesor universitar, cercetător științific, fost director al Stațiunii Horti-Viticole Ștefănești, prezintă în secțiunea agricolă o serie de recomandări, referitoare la pregătirea terenurilor agricole în vederea plantării:

Pomii, arbuștii fructiferi, cei decorativi, precum și unele legume și flori perene, sunt plante care trăiesc mai mulți ani pe același loc și de aceea este nevoie ca la plantarea lor să gaseasca un teren cât mai bine lucrat.

Rădăcinile pomilor patrund în pamânt la o adâncime de 3-4 metri și înainteaza în sens orizontal (lateral) de la trunchi în toate direcțiile, intrecând cu mai mult de două ori marginea coroanei. Cele mai numeroase radăcini, care extrag din pamânt apa cu hrana necesara, se află în stratul de la 15-80 cm adâncime.

Pregatirea terenului este bine să se faca cu cel puțin 1-2 luni înainte de plantare.

În primul rând se eliberează terenul destinat plantării pomilor de arborii și pomii cu mică valoare economică cum ar fi: corcodușii, prunii nealtoiți, ceilalți pomi îmbătriniți etc.

Curățirea se face prin scoaterea tuturor rădăcinilor după care urmeaza nivelarea lui.

Pentru a crea cele mai bune conditii de dezvoltare a rădăcinilor și hrănirii pomilor după pichetare, se fac gropile cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte de plantare. Dacă sunt posibilități și timp este bine ca terenul să se desfunde la adâncimea de 40-60 cm.

Cu această ocazie stratul de deasupra al solului mai fertil se îngroapă la adâncimea unde cresc cele mai multe rădacini ale plantelor, iar cel de la fund se amestecă la suprafață.

Aceasta lucrare este costisitoare, dar răsplatește pe gospodar mai târziu, cind pomii și celelalte culturi încep să rodească.

Pentru ca pomii și arbuștii sa crească viguros, pe teren, înainte de desfundat, se împraștie 6-8 kg bălegar la metrul patrat asfel ca acesta sa fie îngropat cât mai adânc odată cu desfundatul.

În cazul când nu putem desfunda terenul înaintea plantării, lucrarea o putem face și după plantat toamna târziu sau în timpul iernii, pe toată suprafața ramasă nemobilizată în jurul pomilor.

Pentru legume și flori, primăvara devreme, imediat după zvântatul pamântului, în gradină se pregătesc straturile de 1,20 metri lățime și o lungime dictată de necesitate.

carte agricultura

În zona de câmpie, unde plouă mai puțin, straturile se despart între ele prin cărări de 30 cm lățime, mai înalte decât stratul, iar în zona dealurilor înalte, unde plouă mult și solul este prea umed și rece, straturile se fac ridicate și se despart între ele prin poteci adânci.

Pentru varză și pătlăgele roșii pamântul este bine să se lucreze în biloane (valuri de pământ) care susțin mai bine plantele și se încalzesc mai repede.

Pentru semănăturile de vară și legumele care se irigă (patlăgele roșii, vinete, ardei, varză etc.) se pregătesc brazde speciale.

În cele mai multe cazuri satele și orașele sunt așezate pe locuri plane. În asemenea condiții nu există greutăți în amenajarea și pregatirea terenurilor.

populare.ro

Soluții și idei pentru grădină și casă, oferite de experți din diferite domenii.

2 comentarii la „Pregătirea terenului pentru plantarea legumelor. Diferențele dintre biloane, strat ridicat și adâncit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *